British Museu pääsisäänkäyntiBritish museum on ehkäpä maailman tunnetuin museo. Ainakin se on eräs maailman suurimpia ja vanhimpia museoita. Se on perustettu jo vuonna 1753 Sir Hans Sloanen kokoelmien pohjalle. Hans Loanne oli lääkäri ja tiedemies. Museo avattiin nykyisellä paikalla kuusi vuotta myöhemmin.

Museossa on yli seitsemän miljoonaa esinettä eri aikakausilta. Arvokkaimmat esineet ovat antiikin ajoilta tai sitä vanhempia. Pääpaino onkin hyvin vanhoissa esineissä, 1800- ja varsinkaan 1900 luvun esineistöä ei ole kovin paljoa.

Rosettan kivi, Rosetta Stone, Brittish Museum

Rosettan kivi, British Museumin kokoelma.

Sisäänpääsy museoon on ilmainen. Hinta-laatu suhde pitäisi siis olla kohdallaan. Ilmaisuus tekee siellä käynnin helpoksi ja joustavaksi. Suuren museon käynti läpi päivässä kun on melkoinen urakka. Voi vaikka valita yhden tai kaksi osastoa kerralla ja tulla myöhemmin uudelleen. Tapana näyttää myös olevan, että haetaan läheisestä kaupasta tai hodarivaunusta syötävää ja mennään museon edessä olevalle nurmikolle tai penkeille syömään ja lepäämään. Siis jos ei sada.

Museon esineistöön kuuluu toinen toistaan kuuluisampia ja arvokkaimpia esineitä. Brittiläisen imperiumin suuruuden aikoina Britit anastivat ja kuljettivat arvokkaimpia esineitä kotimaahansa, jossa ne yleensä lopulta päätyivät British Museumin kokoelmiin.

British Museumin suuruus ei ole loisteliaissa taide-esineissä, vaan siinä että esineet ovat ainutlaatuisia. Ja ikivanhoja. Hyvänä esimerkkinä vaikka kuuluisa Rosettan kivi. Se on ollut avainasemassa kun hieroglyfien arvoitusta on ratkaistu. Kivessä kun sama teksti kolmella kielellä, joista yksi on egyptiläisiä hieroglyfejä.

 


Kommentit

British Museum — 1 kommentti

  1. Aivan, British Museumin kohdalla hinta-laatusuhde on loistava ja kerrassaan ainutlaatuinen, moiseen eivät muiden suurkaupunkien vetonaulat kykene! Itse vierailen jokaisella Lontoon lomalla parina päivänä tuolla museossa, koska nähtävää on niin valtavasti, että siellä saa kulumaan vaikka vuoden jokaisen päivän. Jokaisella lomakerralla valitsen vain yhden osaston, johon sitten tutustun parissa erässä, kokoelmien aarteista nauttien. Olen sikäli onnellinen, että ”joudun” työn puolesta piipahtamaan Lontoossa tuon tuostakin, tavallisesti parin kolmen päivän työmatkalla. British Museum muuten sijaitsee niin loistavasti aivan keskustassa, että sen yhdistää helpolla shoppailuhetkkiin, ruokailuun tai iltaviihteeseen. Ympäristössä on loistavia kirjakauppoja, myös antikvariaatteja, jotka nekin vetävät meitä lukutoukkia puoleensa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>