Westminster Abbey on yksi niistä Lontoon nähtävyyksistä, joissa jokaisen tulisi vierailla. Siellä käykin vuosittain yli miljoona ihmistä. Tämä 700-vuotias rakennus tunnetaan Englannin kuninkaallisten kruunajaiskirkkona, ja sen suojissa sijaitsee niin kuningattarien, pappien, roistojen, kuninkaiden, runoilijoiden, sotilaiden, sankarien kuin valtiomiesten hautoja. Yhteensä 17 Englannin hallitsijaa on löytänyt ikuisen levon sen seinien sisäpuolelta. Pyhän paikan päivittäisiin jumalanpalveluksiin ja muihin tapahtumiin saapuvien vierailijoiden määrä kasvaa jatkuvasti.

Päivittäistä jumalanpalvelusta pidetään kirkon sieluna, samoin kuin ehtoollista, iltahartautta ja aamurukousta. Uskonnollisiin toimituksiin on kaikkiin seurakuntiin ja uskontoihin kuuluvilla vapaa pääsy, ja ne toivottavat joka puolelta maailmaa saapuvat tervetulleiksi kokemusta jakamaan. Edvard Tunnustajan pyhäkkö on pyhiinvaelluskohde, jossa järjestetään myös juhlatilaisuuksia ja muita erikoistapahtumia.

Westminster Abbey on monien mielestä pikemminkin historiallinen kuin uskonnollinen rakennus, onhan maan kuninkaalliset kruunattu siellä vuodesta 1066 lähtien. Westminster Abbeyn historia alkaa jo vuonna 1050, jolloin kuningas Edvard Tunnustaja päätti rakentaa normandilaistyylisen luostarin. Kirkko lukeutuu Englannin merkittävimpiin goottilaisiin rakennuksiin, ja tänäänkin sen keskellä sijaitsee keskiaikainen anglosaksinen pyhäkkö. Kirkko koostuu mm. Englannin korkeimmasta keskilaivasta, kaarikäytävien reunustamista sisäpihoista, Chapter housesta sekä Henry VII:n kappelista, joka tunnetaan myös nimellä Lady Chapel. Westminster Abbeyn yhdistetty kirjasto ja asiakirjasali kätkee sisälleen kaikki kirkon pitkän ja rikkaan historian tutkimukseen oleelliset painettujen kirjojen, käsikirjoitusten ja arkistojen kokoelmat.

Koska kirkkoon on haudattu hallitsijoiden, taiteilijoiden ja poliitikkojen kaltaisia merkittäviä henkilöitä, on se lukemattomien patsaiden, monumenttien ja hautojen sijoituspaikka. Noin 3 300 kuuluisan kirkkoon haudatun aikansa julkkiksen joukkoon mahtuvat niin Sir Isaac Newton, David Livingstone kuin Charles Darwin.

Monet vierailevat Westminster Abbeyssä lähinnä sen loistavien tilojen ansiosta. Niihin kuuluvat myös kirkon loisteliaat WC-tilat, mainiot ateriapalvelut ja erikoistapahtumat. Kirkon mielenkiintoisiin tilaisuuksiin lukeutuvat niin erilaiset festivaalit, konsertit, kirkonkellojen soittohetket, luennot kuin väittelytkin. Lasten tarpeita on muistettu upealla ”School visit to Westminster Abbey” (eli Kouluvierailu Westminster Abbeyyn) -tapahtumalla, joka inspiroi nuorten mieltä kauniilla lasimaalauksilla, kirkkailla väreillä ja kaiverruksilla, jotka on kaikki suunniteltu herättämään tunteita ja ajatuksia.

Westminster Abbey vaikuttaa maineikkaiden laulajiensa, säveltäjiensä ja urkureittensa ansiosta suuresti Englannin kulttuurilliseen ja musiikilliseen tarjontaan. Itse asiassa kirkko on päivittäin tarjonnut oman antinsa musiikille jo yli tuhannen vuoden ajan. Westminster Abbeyn päivittäisten jumalanpalvelusten kirkkokuoron sävelet ovat samaa perua kuin 11.vuosisadan munkkien esittämät monofoniset laulut.

Ennen Westminster Abbeystä lähtöään vierailijat voivat ostaa itselleen muistoesineitä Westminster Abbey Shopista. Muistoesineiden innoittajina ovat toimineet niin kirkon historia, arkkitehtuuri kuin jokapäiväinen elämä. Kirkkokaupan tulot käytetään kirkon toimintaan ja kankaiden huoltoon, sekä sen tekemään lähetystyöhön.

Muista pysähtyä Westminster Abbeyssä, jotta saat Lontoon vierailultasi irti sen parhaan mahdollisen annin.


Kommentit

Westminster Abbey — 1 kommentti

  1. Vaikken olekaan himouskovainen, ja harvoin edes käyn lomamatkoilla niissä paikallisissa kirkoissa, oli Westminster Abbey mukava poikkeus. Matkaseurana ollut ystävätär sai houkuteltua kirkkokäynnille mukanaan ja iltajumalanpalvelus teki vaikutuksen hartaudellaan. Westminster Abbey tekee vaikutuksen jo koollaan ja sisustuksellaan, mutta vierailu Englannin kuninkaallisten ja maailman kuuluisten tiedemiesten hautamuistomerkeillä teki loistavan loppusilauksen. Kirkkokuoron esitys helli korvia, ja poikkesi ihastuttavasti suomalaisesta jumalanpalveluksesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>