Madame Tussaud, vahakabinetti

Vuosien varrella Isolla-Britannialla ja Lontoolla on useinkin ollut syytä juhlintaan, ja ne ovat antaneet maailmalle lukemattomia uusia ideoita ja keksintöjä. Kaikista viimeaikojen keksinnöistä ja muutoksista huolimatta on mahtava huomata, että jopa vuodelta 1777 peräisin olevat luomukset yhä onnistuvat pitämään pintansa Madame Tussaudsin vahakabinetin muodossa.

Vahakabinetti on todellakin maineensa veroinen – loistava Lontoon matkailuvaltti ja kieltämättä yksi maailman turismibisneksen tunnetuimmista kohteista.  Marie Grosholtz oppi jo nuorella iällä taiteilijan ja kuvanveistäjän ammatin, ja hänestä kehkeytyi ajan mittaan yksi aikansa kuuluisimmista taiteilijoista.  Hänen lahjansa tunnustettiin Ranskassa varsin nopeasti ja niistä pääsemme onneksemme tänäänkin nauttimaan. Mielestäni Marien ja hänen seuraajiensa luomukset ovat sanalla sanoen ällistyttäviä.

Vahakabinetti muutti nykyiseen osoitteeseensa Marylebone Roadille vuonna 1884. Vuonna 1926 tiloissa valloilleen päässyt suuri tulipalo vaurioitti monia vanhimmista nukeista, mutta vahakabinetti on onnistunut silti tekemään itsestään erään maailman suosituimmista museoista. Madame Tussaudsissa riittää loputtomasti nähtävää jokaiseen makuun, aina Abraham Lincolnin kaltaisten historian kuuluisuuksien vahanukeista nykyajan urheilustaroihin, heidän joukossaan David Beckham.  Vahakabinetin julkkisten luettelo onkin kerrassaan valtava.

Museon omistaja on vaihtunut useaan kertaan, ja useisiin kaupunkeihin eri puolilla maailmaa on perustettu oma Madame Tussauds. Eikä laajenemiselle näy loppua. Voimmekin liioittelematta sanoa, että museon tämänhetkiset omistajat ovat aivan yhtä menestyneitä kuin heidän vahakabinettinsa suojissa komeilevat legendatkin!

Madame Tussaudsin vahanuket eivät suinkaan kaikki herätä ihastuksen tunteita, sillä museon vakavammanaiheisilta osastoilta löytyy Adolf Hitlerin kaltaisia hahmoja. Vahakabinetti on yli 400 aikansa legendan kunniagalleria, jossa pääset kasvotusten niin, Rooneyn, Radcliffen, Hamiltonin kuin Effronin kanssa. Onpa harrastuksesi tai kiinnostuksesi mikä tahansa, museosta löytyy taatusti jotain sinut ällikällä lyövää – joka ikisen vahanuken laatu nimittäin on huippuluokkaa ja tyystin vertaansa vailla.

Tiesitkö muuten, että kunnolliseen vahakabinettikierrokseen kuluu aikaa noin kaksi tuntia? Jos siis aiot mennä ihastelemaan jokaista esillä olevaa nukkea, muistathan varata aikaa koko iltapäivän verran! Sinulla on mahdollisuus päästä poseeraamaan samassa kuvassa suosikkiesi kanssa, ja vierailla eri osastoilla katselemassa niillä lähes elävännäköisinä komeilevia viihteen ja politiikan kirkkaimpia nimiä.

Madame Tussauds on se ainoa oikea paikka, jos haluat huijata ystäväsi uskomaan sinun tavanneen matkallasi aikasi urheilustaran, tai jos haaveesi on tavata elävää Elvistä eniten muistuttava vaihtoehto. Vahakabinetti tarjoaa 10 ainutlaatuista osastoa, joilla voit vierailla lähes mihin aikaan haluat, tosin niiden aukioloajat voivat vaihdella päivästä riippuen. Siksi onkin parasta, että tarkistat tilanteen tästä kalenterista. Lippuluukun sulkemisenjälkeen voit vielä viettää vahakabinetissa 90 minuutin verran, joten ehdit tutustua omiin suosikkeihisi kaikessa rauhassa ennen kuin ovet laitetaan lukkoon!

Madame Tussauds on ehdottomasti vierailun arvoinen ja ylivoimaisesti yksi koko maailman terhakkaimpiin kaupunkeihin lukeutuvan Lontoon olennaisimmista ja nautittavimmista kohteista.


Kommentit

Madame Tussauds — 3 kommenttia

  1. Mahtava esittely Madame Tussaudsista, joka oli omasta mielestäni yksi Lontoon matkan kohokohdista. Suuri osa nukeista oli todella aidonoloisia, ja omien suosikkien kanssa oli kiva päästä samaan kuvaan.Pienenä vinkkinä lisäisin kuitenkin, että vaikka museoon pääsevät lapsetkin, ei sen kauhukammioon kannata naperoita viedä. Sama koskee herkkähermoisia aikuisiakin, muuten voi jäädä painajaiset muistoksi. Ja kun kerran matkaat Madame Tussaudsiin ja sinne Marylebone-kadulle, mikset kävisi samalla viereisellä Baker Streetillä olevalla Sherlock Holmesin museolla… jospa vaikka tapaisit hänet siellä piippuaan polttelemassa. Sherlock Holmes -museostakin olisi muuten mukava lukea sivustollanne.

  2. Olen vuosien varrella tullut käyneeksi muissakin Madame Tussaudsin vahanukkemuseoissa, kuten Bangkokissa ja Berliinissä, mutta tuo Lontoon alkuperäinen on ehdottomasti paras. Se on paitsi nukkemäärältään suurin myos eri osastoja on paljon enemmän. Lontoon ”erikoisuuksia” ovat esimerkiksi sen valtava kauhuosasto, joka tarjoaa selkäpiille karmivia hetkiä vaikka pariksi tunniksi. Siellä myös ovat ne vanhimmat nuket, jotka ovat itsensä Marie Grosholtzin valmistamia, kuten se ihastuttava Ruusunen, jonka unenlahjat eivät ole vuosien varrella kadonneet!

  3. Päivitysilmoitus:Tekemistä koululoman aikana – New York

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>