Lontoo on valtavan kokoinen metropoli alue ja liikenne on sen mukainen. Ydinkeskusta on toivottoman ruuhkainen varsinkin arkiaamuisin ja -iltapäivisin. Siellä eteneminen on hidasta taksilla tai bussilla ja joskus jopa käveleminen on vaikeaa. Välimatkat ovat keskustassa pitkät, yksittäiseltä kohteelta toiselle voi olla jopa tuntien kävelymatka.

Julkisen liikenteen perinne on Lontoossa pitkä. Maailman ensimmäinen metro vietti 150 vuotispäiviään vuonna 2013. Jo sitä ennen Lontoon julkinen liikenne oli kokenut monia kehitysvaiheita.

Kaikki kolme tässä esiteltävää liikkumismuotoa (metro, taksi ja bussi) ovat jokainen lajissaan maailman kuuluisimpia. Metro on maailman vanhin. Lontoon taksi tunnetaan käsitteenä ja omana automerkkinään kaikkialla maailmassa. Punaiset kaksikerrosbussit ovat Lontoon symboli.

Tällä hetkellä hetkellä turistille on Lontoossa tarjolla monia julkisen liikenteen muotoja. Bussi, juna- ja metroverkostoa täydentää hyvin toimiva taksiliikenne.

Tästä merkistä tunnistaa Lontoon metronLontoon metro (London Underground) on Euroopan laajin metroverkosto käsittäen noin 400 kilometriä rataa. Matkustajia metrolla kulkee vuodessa lähes miljardi. Matkakorttien käyttö tekee metrolla liikkumisesta helppoa, vaivatonta ja halpaa. Valittavan on Travelcard tai Oystercard riippuen siitä milloin ja missä aiot matkustaa. Kyse on oikeastaan samasta matkakortista, johon rahaa (Oyster) tai matkaa (Travelcard) ladataan. Lue lisää…

Taksia kutsutaan Lontoossa nimellä Cab. Nimi on saanut alkunsa Lontoon taksia kutsutaan nimellä Cabvastaavassa käytössä olleista kaksipyöräisistä hevosvankkureista, joista käytettiin nimitystä cabriolet.

Taksiliikenne on Lontoossa varmaankin maailman tiukimmin säädeltyä. Autojen ominaisuudet ovat niin tarkasti rajattu, että sitä varten pitää olla oma automerkki. Myös kuljettajien kaupunkituntemus testataan tarkoissa testeissä. Vastineeksi matkustaja voi antaa matkan sujumisen huoletta taksinkuljettajan tehtäväksi. Tämä on  eräs osoitus siitä, miten vakavasti Britanniassa suhtaudutaan asiakaspalveluun. Lue lisää Lontoon taksista …

Lontoo tunnetaan punaisista kaksikerros busseitaKaksikerroksinen bussi on Lontoon ikoni. Tietysti punaisena. Kaksikerroksisuudesta on suuri etu ruuhkaisen Lontoon kapeilla kaduilla. Yhteen bussiin menee kaksinkertainen määrä asiakkaita.

Keskiverto turisti tutustuu kaksikerrosbussiin yleensä kiertoajelulla. Siihen tarkoitukseen on käytössä hiukan erilaiset bussit. Joissakin on bussin yläkerta on ilman kattoa. Tämä on hyvä jos haluaa ottaa valokuvia. Huono jos sataa. Ja usein sataa. Lue lisää Lontoon busseista…

 


Kommentit

Liikkuminen — 2 kommenttia

  1. Lontoossa kannattaa suosia metroa, koska linjat kattavat koko keskustan alueen loistavasti ja kuljettavat laitamillekin. Etuna on myös etenkin ruuhka-aikoina kulkiessa se, etteivät junat ole myöhässä, vaan perille pääsee luvatussa ajassa. Bussilla kulkiessa tulee muistaa, ettei kuskeilta enää voi ostaa käteisellä lippua. Maksuun on käytettävä matkakorttia tai etämaksukorttia.

  2. Nyt voi Lontoon metrossa maksaa contactless-kortilla matkansa esimerkiksi Travelcardin tai oysterin sijaan. Ainoa vaatimus ymmärtääkseni on, että kortin pitää olla brittiläispankin myöntämä, eli tavalliselta turistilta homma ei onnistu. Meille opiskelijoille se kuitenkin sopii, koska tavallisesti meillä on tili paikallisessa pankissa ja sen myötä tullut maksukortti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>