Kruunun jalokivet

Englannin kruunun jalokivet (Crown Jewels) ovat nähtävissä Lontoossa ja juuri Towerin linnassa. Jo ne yksistään ovat syy matkustaa Britanniaan ja tulla Towerin linnaan.

Kruunun jalokiviä säilytetään rakennuksessa, jonka nimi on Jewels House. Se on osa Towerin linnan kokonaisuutta ja sinne ei ole erillistä pääsymaksua. Sinne kuten muihinkin Towerin alueen kohteisiin pääsee samalla pääsymaksulla.

Jewel Housessa saa erillisen kuuntelulaitteen, eräänlaisen oppaan korvikkeen. Jewel Housen läpi kävellään enemmän tai vähemmän ohjatusti. Kruunun jalokivien ohi mennään hitaasti liikkuvalla liukumatolla (siis kuten liukuportaat, mutta kulkeva lattiaa pitkin). Se on oikein hyvä ratkaisu, kukaan ei voi jäädä pitkäksi aikaa yhden esineen eteen.

Kruunun jalokiviin kuuluu useita eri kruunuja (crowns), valtikoita (sceptres) ja miekkoja (swords). Ja niitä pallomaisia esineitä, joista käytetään nimitystä orb.

 

Koh-i-noor-timanttiKruunuihin ja valtikoihin on käytetty satamäärin jalokiviä ja timantteja. Aikoinaan maailman suurin hiottu timantti Cullinan I, on kiinnitetty St Edwardin valtikkaan. Cullinan I on suurin pala yhdeksään jaetusta timantista, joka Suomessa tunnetaan Afrikan tähti nimellä. Myös Cullinan II, joka on maailman neljänneksi suurin hiottu timantti, on osa kruunun jalokiviä.

Jalokivistä ehkä kaikkein tunnetuin on Koh-i-Noor. Se on myös ollut omana aikanaan maailman suurin timantti. Timantti on peräisin Intiasta. Nimi Koh-i-Noor on hindiä ja tarkoittaa ”valon vuorta”. Intialaiset ja pakistanilaiset ovat vuoron perään vaatineet timantin palauttamista. Britit ovat tylysti todenneet, että jos yhdelle antaa periksi, niin kohta on koko British Museum tyhjänä. Mitähän siihen voi muuta sanoa, kuin että British Museum sijaitsee oikein hyvällä paikalla ja rakennukselle löytyy varmaan paljon muutakin käyttöä.

 

3 Responses to Kruunun jalokivet

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.