Lontoon jalkapallo

Yli 10 miljoonan asukkaan metropolia on yksi Euroopan, ja maailman, epävirallisista jalkapallopääkaupungeista. Lontoossa käy vuosittain satojatuhansia futisturisteja nauttimassa Euroopan huippujalkapalloilusta, eikä ihme, sillä monen ensimmäinen jalkapalloelämysmatka kohdistuukin juuri Lontooseen suuren tarjontansa ja helpon saatavuutensa vuoksi. Lontoo on koti monelle Euroopan suurimmille ja perinteisimmille jalkapalloseuroille.

Vuoden 2020 EM kisat on pelataan 12 paikkakunnalla. Yksi niistä on Lontoon Wembleyn stadioni. Tässä D-lohkossa pelaavat Englannnin lisäksi Kroatia ja Tsekki. Tätä kirjoitettaessa neljäs joukkue ei ole vielä selvillä. Em-kisa liput ovat olleet myynnissä jo pitkään ja niiden saatavuus on jo melko heikkoa. Ei ole aivan pöllömpi idea lähteä jollekin kisapaikkakunnalle, kuten vaikka Lontooseen, seuraamaan otteluita paikallisissa pubeissa.

Sanotaan, että alunalkujaan käsite jalkapallokulttuuri on saanut lähtönsä Englannista. Suuret ja mahtavat stadionit ovat viikoittain täynnä laulavia paikalliskannattajia, viheriöillä kirmaavat kuuluisimpia jalkapallotähtiä ja käsin kosketeltava rakkaus ja intohimo lajiin, koko kaupungissa, on jotain sanoin kuvailematonta. Edellytykset unohtumattomalle futiselämykselle ovat siis suotuisat.

Suurin mielenkiinto kohdistuu Englannin pääsarjaan, Valioliigaan. Lontoon neljästätoista ammattilaisseurasta viisi pelaa kaudella 2019-2020 Valioliigassa: Arsenal, Crystal Palace, Chelsea, Tottenham ja West Ham. Nämä Lontoon ”suurimmat ja mahtavimmat” ovat kyntäneet pääsarjatason menestystä kautta aikain, mutta etenkin Arsenal ja Chelsea ovat näistä seuratuimmat ja arvostetuimmat ympäri maailman kovimpien meriittiensä myötä. Lisäksi alemmilta sarjatasoilta löytyy lukuisia, suomalaisillekin tuttuja, perinteikkäitä seuroja. Suomalaisille nämä seurat ovat tuttuja vakioveikkauksesta, jota Suomessa on pelattu vuosikymmenestä toiseen. Samoja pelejä voi pelata monilla kansainvälisillä pelifoorumeilla, joilla monilla on tarjolla niin kutsuttu vedonlyöntibonus, jota Veikkauksen peleissä ei ole.
Englannin Valioliiga, Maailman seuratuin jalkapallosarja, on tunnettu kovista taklauksistaan, intensiivisestä ja periksi antamattomasta pelitavastaan, vauhdikkaista sekä viihdyttävistä otteluistaan ja suurimmista tähdistään niin pelaajien, kuin valmentajienkin suhteen. Varsinkin Lontoon paikalliskamppailut, eli kansainvälisesti ilmaistuna ”derbyt”, tarjoavat hegemoniaa ja ikimuistoisia kokemuksia katsojan näkökulmasta. Paikalliset suurseurat omaavat pitkän historian itse kukin ja kilpailuhenkisyys paistaa läpi jo kannattajista ja asukkaista kaupungilla päiviä ennen seurojensa kohtaamisia. Fanikulttuuri on jotain, mitä ei voi täysin ymmärtää ennen, kuin sen itse kokee.

Paikallisten kulttuurissa viikonloput ovat pyhitetty jalkapallolle. Tällöin rankan työviikon jälkeen paikalliset pääsevät jännittämään oman suosikkijoukkueensa otteita ja upea tunnelma, etenkin ulkopuolisen silmin, on taattu. Mikäli taivaankappaleet osuvat kohdalleen, voi yhden viikonlopun aikana ehtiä paikanpäälle jopa neljään otteluun.
Otteluihin pääseminen on varsin simppeliä. Liput stadioneille tulevat myyntiin usein jo viikkoja, ellei kuukausia, ennen otteluiden ajankohtaa ja niiden hankkiminen onnistuu yksinkertaisimmillaan lukuisilta ottelulippuja tarjoavilta nettisivustoilta tai suoraan jopa seurojen omilta sivuilta. Lippujen hinnat vaihtelevat seurojen välillä; suurimmat seurat usein veloittavat eniten annistaan. Lippuja on mahdollista tietysti hankkia myös paikanpäältä, mutta muualta matkustavien on turvallisinta hoitaa lippuasiansa kuntoon jo etukäteen.

Lennot ja majoitukset hoituvat sitäkin helpommin. Suomesta lentää päivittäin lentoja Heathrow’lle, Gatwickille ja  Stanstedille. Siirtyminen lentokentältä majoituksiin hoituu järkevimmin ja edullisimmin maanalaisella tai pikajunalla. Ennakkoon varatut junaliput voi saada huomattavasti halvemmalla hinnalla. Lontoon majoitusvalikoima hakee vertaistaan, sillä vaihtoehtoja on lukuisia edullisimmista tyyriimpiin.

Kaupungissa liikkuminen ja pääsy ottelutapahtumiin stadioneille ei myöskään aiheuta ongelmia, sillä kaupungissa toimii erittäin kattava julkinen liikenne. Maanalainen on helppokäyttöinen ja nopea tapa liikkua kaupungissa. Jos aikaa on enemmän, tarjoavat bussitkin varteenotettavan ja edullisen vaihtoehdon. Myös erilliskuljetuksia stadioneille järjestetään ja taksikuskit vievät jalkapallofaneja mielellään tapahtumapaikoille samalla keskustellen viikonlopun otteluista.
Lontoo on kaupunki, jossa rakastetaan jalkapalloa.

Seuraavaksi lyhyehkössä esittelyssä Lontoon suurimmat jalkapalloseurat: