Big Ben

Big Ben

Big Ben. Kello ja kellotorni Lontoon sydämessä.

Big Ben on kello Lontoon keskustassa Westminster Bridgen kupeessa. ”Kello” tarkoittaa kuuluisan tornin sisällä olevaa lyövää isoa kelloa (”bell”), joka ilmoittaa lyönneillään tasatunnista. Tornin sisällä on useita pienempiä kelloja, jotka lyövät neljännestunneittain. Tässä tekstissä käytetään Big Ben nimitystä kokonaisuudesta, joka koostuu sisällä olevista kelloista (bells), kellotaulusta ja itse tornista.

Itse lyövää kelloa tunnetumpi on ulospäin näkyvät kellotaulut (clock). Aikaa näyttäviä kellotauluja on neljä, yksi jokaiseen ilmansuuntaan. Big Ben on maailman suurin neljään suuntaan näkyvä kello. Aikaa se on mitannut koko 150 vuotisen historiansa aikana hyvin tarkasti. Ongelmia on ollut vain muutamia. Viimeinen suunnittelematon seisahdus sattui vuonna 2005, jolloin kello oli pysähdyksissä kokonaista 33 tuntia. Muutamia suunniteltuja huoltoja, joiden yhteydessä kellot on pysäytetty, on tehty senkin jälkeen.

Torni on 96,3 metriä korkea. Kellotaulut ovat noin 55 metrin korkeudessa. Tornin yläosa on valurautaa. Tornissa itsessään ei ole hissiä eikä tornin sisään tehdä turistikierroksia. Tornin ja kellojen tärkein tehtävä onkin näkyä ja kuulua. Ja toimia samalla Lontoon ja koko Brittiläisen imperiumin symboleina.

 

3 Responses to Big Ben

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.