London Dungeon

Haluatko tehdä Lontoossa viettämästäsi ajasta todella ikimuistoisen? Tahdotko nauttia Lontoon 1 000-vuotisesta historiasta ja nähdä omin silmin Viiltäjä-Jackin ja Sweeney Toddin kaltaiset hahmot? Jos haluat tutustua Lontoon todelliseen olemukseen yhdessä ja samassa paikassa, London Dungeon on siihen juuri täydellinen kohde.

Annabel Geddesin vuonna 1974 perustamasta museosta oli alun perin määrä tulla epätavallisen kammottavan historian näyttämö, joka kykenisi pelottamaan kovapintaisimmankin vierailijan. Ajan mittaan siitä kehkeytyi nykyisen muotonsa omaava näyttelykeskus. London Dungeon sijaitsi alkujaan Tooley Streetin varrella mutta siirtyi vuonna 2013 London Country Hallin tiloihin South Bankille eli Thamesin etelärannalle, aivan ällistyttävän London Eyen vierelle.

Tänään London Dungeonin toiminnasta vastaa Merlin Entertainments, jolla on Euroopassa peräti kahdeksan vastaavaa museota. London Dungeonissa odottavat 18 eri esitystä, 20 näyttelijää ja kolme kyyditystä. Dungeonissa vierailija johdatetaan kiehtovalle matkalle halki Lontoon 1 000-vuotisen historian. Museossa tarjotut esitykset eivät kuitenkaan ole mitä tahansa keskiverto-ohjelmistoa. Erikoistehosteet ja -lavastukset, aidon historian tunnelma ja uskomattoman taidokkaat näyttelijäsuoritukset tekevät London Dungeonista erityisen nautittavan kohteen. Valittavissa oleviin esityksiin lukeutuvat esimerkiksi Black Death (Musta surma) sekä The Gunpowder Plot (Ruutisalaliitto). Sellaiset pahamaineiset hahmot kuin ”Plague Doctor” ja kidutukseen erikoistunut ”The Torturer” suorittavat tiloissa omia hirmutekojaan.

London Dungeon tarjoaa esitystensä lisäksi paljon muutakin. Museon johto varmistaa, että kammottavat esitykset ovat interaktiivisia kokemuksia kannustamalla vierailijoita osallistumaan niihin. Useimpien paikan päällä käyneiden mielestä kierroksen ehdottomasti parasta antia on ”Drop Ride To Doom”. Jos luulet, että sen aikana sinulle yksinkertaisesti tarjotaan vaatimatonta näyttämötaidetta ja langetetaan jokin vähäpätöinen rangaistus, sinua odottaa aikamoinen yllätys. Kyydin nimi tarkoittaa kirjaimellisesti Tiputuskyytiä tuhoon ja tunnetaan myös lempinimellä Drop Dead, joka tässä tapauksessa tulee suomentaa muotoon Tipu kuolemaasi tai Roiku kuolleena! Kyseessä on vapaan pudotuksen sisältävä julkinen hirttohetki, joka oli aikoinaan vanhan kunnon Lontoon perinteitä. Jujuna on nyt vain se, että juuri sinut on tuomittu kuolemaan hirttämällä sen jälkeen, kun sinut on todistettu syylliseksi noituuden harjoittamiseen!

Olet kenties sitä mieltä, että vierailu ”tavallisessa” museossa – tai pitäisikö oikeastaan sanoa pitkästyttävässä museossa – olisi parempi tapa tutustua Lontoon todelliseen historian. Saatat kuitenkin olla väärässä kahdestakin syystä. Ensinnäkin, “normaalit” museot ovat suorastaan pelottavan tylsiä kohteita, joissa ei ole esillä juuri mitään kiehtovaksi kutsuttavaa. Toisekseen, tavallisessa museossa voit oppia vain katselemalla, kun taas London Dungeonissa pääset toden teolla kokemaan Lontoon historiaa ja todistamaan sen tapahtumia omin silmin. Seuraavat ovat eräitä Dungeonin suosituimmista esityksistä ja nähtävyyksistä:

  1. Descent

Laskeudu aivan Dungeonin sydämeen kokemaan kaikkien aikojen historiallinen seikkailu, oppaanasi Lift Jester. Ilmoitathan meille, jos selviät retkestä hengissä!

  1. Guy Fawkes

Näe omin silmin, mitä olisi voinut tapahtua, jos Guy Fawkes olisi onnistunut Ruutisalaliittonsa suunnitelmissa räjäyttää Lontoon Parlamenttitalo ilmaan.

  1. The Plague Doctor

Avainasemassa on hengissä selviäminen. Elämisen jaloin taito, ainakin mustan surman synkkinä vuosina, oli yksinkertaisesti hengissä säilyminen, niin järjettömältä kuin se nyt kuulostaakin. Ota selville, mikä toimi ruton lääkkeenä ennen penisilliinin keksimistä, ja joutuiko osa potilaista hengissä haudatuiksi!

 

 

Kenellä sitten on lupa astua London Dungeoniin?

Perussääntönämme on, että jokainen yli 12-vuotias, jonka sydän yhä lyö, voi saapua luoksemme vierailulle kokeakseen Lontoon jännittävän historian. Vaadimme kuitenkin sen lisäksi, että alle 16-vuotiaat, arvoisat vieraamme saapuvat jonkun täysi-ikäisen henkilön seurassa. Eikä sinun suinkaan tarvitse tuoda mukanasi isoäitiäsi, vaan kuka tahansa rohkea, vähintään 18-vuotias kelpaa.