Lontoon metro eli London Underground on kätevin tapa liikkua Lontoon keskustassa. Metroverkko yhdistyy idässä olevaan DLR rataan, joka turistin näkökulmasta on samaa metroverkkoa. Pieniä eroja on ja niistä enemmän DLR käsittelevässä kappaleessa.

Lontooseen matkustavaa varmaan eniten kiinnostaa, miten metrolla matkustetaan, mistä saa lippuja ja mitä ne maksavat. Käsitellään siis nämä asiat ensin.

Millaisia metrolippuja on käytössä?

Oystercard, lontoon maanalaisen metrokortti

Oystercard eli matkakortti johon ladataan aikaa tai rahaa.

Yleisesti puhutaan Travelcardista ja Oystercardista. Kyse on samasta metrokortista, erona on se miten matkoja veloitetaan. Travelcard oikeuttaa matkustamaan rajoittamattoman määrän matkoja. Se ostetaan tietyksi ajaksi ja tietylle vyöhykkeille (Zones). Siihen siis ladataan ”aikaa” eli matkapäiviä. Oystercard, ”pay as you go”, korttiin ladataan rahaa. Jokainen matka veloitetaan erikseen. Veloitus tapahtuu niin, että matkan alkaessa kortilta veloitetaan maksimihinta (=kallein matka jonka voi metrolla kulkea). Matkan päättyessä pitää muistaa leimata kortti uudelleen. Silloin määräytyy matkan todellinen hinta ja ylimääräinen raha palautuu kortille.

Kahden edellämainitun lisäksi on käytössä pahvisia yhden päivän matkakortteja. Niiden käyttö on melko vähäistä. Sellainen voisi tulla kyseeseen yhden tai kahden päivän matkalla, joita Suomesta tehdään harvoin. Tätä pahvista korttia kutsutaan myös Travelcardiksi.

Kumpi kortti kannattaa hankkia?

Travelcard ja Oyster card ovat siis fyysisesti yksi ja sama kortti. Ero on siinä mitä kortille ladataan. Jos asuu keskustassa ja eikä viivy Lontoossa kovin pitkään niin Oystercard tulee halvemmaksi. Jos asut kauempana keskustaa, niin silloin joudut varmuudella matkustamaan joka päivä. Silloin Travelcard on halvempi tai ainakin se on kätevämpi. Samalle kortille voi ladata sekä matkapäiviä että rahaa. Jos olet Lontoossa esimerkiksi 10 päivää voit ladata kortille viikon matka-aikaa (=Travelcard) ja sitten lopuille kolmelle päivälle rahaa yksittäisiin matkoihin (=Oystercard). Tai käyttää ”osteria” matkan alussa ja ostaa matkapäiviä (min 7 päivää) jos yksittäisiä matkoja tulee paljon.

Mistä ostan lipun?

Lippuja voi ostaa lähes kaikilta asemilta ja lipputoimistoista. Lentokoneella saapuvat voivat ostaa lipun jo lentokentältä. Lipun voi myös tilata etukäteen kotiosoitteeseen vaikka tänne Suomeen. Lipun lähettäminen maksaa 3,5 puntaa (n.4 euroa). Liput saapuvat perille noin viikossa.

Mitä liput maksavat?

Liput on hinnoiteltu vyöhykkeiden mukaan. Tarkempi ja ajankohtainen hinnoittelu löytyy Transport for London sivuilta. Hinnastosta näkee esimerkiksi, että 7 päivän travelcard 1-4 vyöhykkeille maksaa £36,80. Oyster kortin kohdalla oleva ”Off Peak” hinnoittelu tarkoittaa matkustamista ruuhka-ajan ulkopuolella.

Missä lippu kelpaa?

Lippu kelpaa metrossa niillä vyöhykkeillä jolle se on hankittu. Lisäksi DLR yhteyksissä, raitiovaunoissa, junissa Lontoon alueella ja busseissa. Lisäksi tiettyihin jokiyhteyksiin saa alennusta Travelcardilla, ”pay as you go” Oyster kortti kelpaa maksuvälineeksi jokiveneissä sellaisenaan.

Voinko ostaa opiskelija- ja lastenlipun?

Ei voi. Molemmat tarvitsevat erillisen kuvallisen metrokortin. Niiden hankkiminen turistimatkalle on vaivalloista ja aikaa vievää. Jos vietät Lontoossa pidempään niin silloin asiaa kannattaa harkita. Opiskelija saa hakukaavakkeen koulusta ja hakemuksia on myös saatavilla postitoimistoissa Lontoossa ja lähialueilla. Alle 5 vuotiaat kulkevat ilmaiseksi lipun ostaneen matkustajan mukana.

Kortille jäi rahaa, saanko rahat takaisin?

Kortille jääneet rahat samoin kuin kortin panttimaksun (£3) saa takaisin lipunmyyntipisteissä, vaikka Heathrow:n lentokentällä. Käytetty kortti kannattaa siis palauttaa. Kortin voi myös pitää seuraavaa matkaa varten ja voit netissä ladata korttiin lisää rahaa jo ennen matkaa.


Kommentit

Metro — 8 kommenttia

 1. Helsingissä on metro, kuten myös Pariisissa.
  Lontoossa ei ole koskaan ollut tuon nimistä liikennejärjestelmää eikä koskaan tule olemaankaan.
  Lontoossa Metro tarkoittaa ilmaisjakelulehteä.
  Puhu kokeeksi metrosta oikelle lontoolaiselle ja huomaat sekunnin murto-osassa että se pitää sinua joko ranskalaisena tai idioottina (pitkälti toki yksi ja sama asia).

 2. Voi Jaska, suomalaiselle se metro ja underground on yksi ja sama asia, ei tuota tekstiä varmaan monetkaan lontoolaiset/englantilaiset suomeksi kuitenkaan lue…
  Sitä paitsi vanhempi väki ei välttämättä edes ymmärrä,mikä se underground on, jolleivät osaa englantia! Saivartelu siis sinne minne se kuuluu, tälle sivustolle ei mielestäni ainakaan! Tiedot on todella asiallisia ja pitävät myös paikkansa, joten olisit niistä iloinen.

  PS. Metro-lehti ilmestyy myös Suomessa, tuskin sitä silti siihen metrojunaan sekoitat.

 3. Asiallista tietoa ja nuo yllä olevat kommentit saivat hymynkin vielä suupieleen… Oysterista sen verran tuohon lisää, että panttimaksu on muuttunut ja vuonna 2015 on 5 puntaa. Muuten kyllä tiedot edelleen kohdallaan, ja Oysterilla voi liikkua kätevästi myös bussissa!

 4. Apua, satuin olemaan Lontoossa juuri metrolakon aikana 6.8 ja täytyy myöntää, että ilman metroa kaupungilla liikkuminen oli tuskaisaa. Lyhyet välimatkat pystyi loistavasti kävelemaan, mutta kaupungin toiselle laidalle pääsy busseja vaihtaen ei ollut mitenkään hauska kokemus, koska tungosta oli sinä päivänä aivan kamalasti. Lontoolaiset osaavat kyllä odottaa vuoroaan bussijonossa kohteliaasti eli aivan toiseen tapaan kuin mitä esimerkiksi Välimerellä olen nähnyt, mutta toisinaan piti odottaa toista saman vuoron bussia, kun ensimmäisen kyytiin ei mahtunut.

 5. Hei, voiko oysterkortilla siis sellaisella jonne ostetaan ærvoa, maksaa kahdesta henkilöstä? Vai pitääkö kummallakin olla oma oyster?

 6. Marita Merikoskelle tiedoksi, että Oysterilla voi samaan aikaan matkustaa vain yksi henkilö. Se ei siis sovi esimerkiksi pariskunnan yhteiseksi maksuvälineeksi liikennevälineissä vaan kummallakin on oltava oma kortti. Omaa oysteriasi voit kyllä lainata toiselle henkilölle, kunhan et ole samaan aikaan hänen kanssaan liikkeellä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>