Aluksi hiukan sotalaivojen historiaa. Englanti hallitsi meriä purjelaivojen aikakaudella Uudella- ajalla. 1800-luvun lopulla alkoi teräksestä rakennettujen höyry- ja moottorikäyttöisten laivojen aikakausi. Aluksista tehtiin aina vain suurempia ja taistelulaivojen tykeistä aina vain suurempia. Englanti oli merien valtias myös tuolloin. Mikään muu maailman merimahti ei ole rakentanut yhtä montaa taistelulaivaa kuin Iso Britannia.
Nyt suurilla tykeillä varustettujen sotalaivojen aika on ohi. Viimeiset taistelulaivat valmistuivat toisen maailmansodan aikana. Niiden sijasta meriä hallitsevat lentotukialukset ja sukellusveneet.
HMS Belfast on toisen maailmansodan aikainen kevyt risteilijä. Se on toiminut museona vuodesta 1971 lähtien. Laiva on ankkurissa Thames joella Tower Bridgen ja London Bridgen välissä. Thamesin vastarannalla on Towerin linna.
Aluksen uppouma on vähän yli 11 tuhatta tonnia. Vertailun vuoksi suurimpien taistelulaivojen uppoumat ovat yli 40 tuhatta tonnia. Aluksen pääaseistuksena on 12 kuuden tuuman (152 mm) ja 12 neljän tuuman (102 mm) tykkiä. Kuuden tuuman tykit ovat neljässä kolmen tykin tykkitornissa. Neljän tuuman tykit ovat kuudessa kahden tykin tornissa.
HMS Belfast on osallistunut lukuisiin taistelutehtäviin II maailmansodan aikana, mukaan lukien Normandian maihinnousu. Sodan lopussa risteilijä siirrettiin Kaukoidän vesille. Myöhemmin HMS Belfast osallistui mm Korean sotaan. 1962 alus siirrettiin takaisin Euroopan vesille ja pian sen jälkeen se otettiin pois palveluskäytöstä. Viimeiset 40 vuotta alus on toiminut museona.
Kiva, että olette ottaneet nähtävyyksien joukkoon edes yhden sota-aiheisen muistomerkin, tavallisesti niitä ei listoilta löydy. Briteillähän on yksi maailman mahtavimmista sotahistorioista, ovat olleet aktiivisesti taistelemassa eri puolilla maailmaa jo vuosisatojen ajan. Lontoossa käydessä kannattaakin piipahtaa tuolla HMS Belfast -aluksella, mutta myös juuri suuren remontin jäljiltä uudelleen avattu Imperial War Museum (IWM) on alansa huippu! Pikkupojat isineen pääsevät siellä ihastelemaan hävittäjiä ja tykkejä ihan ilmaiseksi (vain joihinkin vaihtuviin näyttelyihin joutuu ostamaan lipun!)
Miesväen mieleinen museolaiva kannattaa katsastaa, sillä siellä pääsee ottamaan tuntumaa entisten päivien sodankäyntiin ja maanpuolustukseen. Naisille kohde ei välttämättä jätä suuriakaan lomamuistoja.