Kensingtonin palatsi – Vierailulla Lontoon kuninkaallisessa residenssissä  

Lontoo tarjoaa eittämättä roppakaupalla tekemistä ja näkemistä, mutta vierailusi ei olisi täydellinen ilman käyntiä Kensingtonin kuninkaallisessa asumuksessa. Palatsi on ollut brittiläisen kuningasperheen virallinen asuinpaikka – yksi niistä – jo vuodesta 1689, ja tänäänkin lukuisat kuninkaalliset kutsuvat sitä kodikseen. Heidän joukossaan ovat mm. Cambridgen herttua ja herttuatar (eli prinssi William ja hänen vaimonsa ”Kate”), Kentin herttua ja herttuatar, Gloucesterin herttua ja herttuatar, sekä Kentin prinssi Michael prinsessansa kera, ja tietysti huliviliprinssi Harry.

Kensingtonin palatsin historiaa

Sittemmin kuninkaalliseksi residenssiksi muutetun palatsin rakennutti Heneage Finch, Nottinghamin ensimmäinen jaarli, vuonna 1605. Rakennus nimettiin alkuaan jaarlin mukaan Nottingham Houseksi, ja sen sijaintipaikka oli Kensingtonin kylä, jonka tänään luonnollisesti tunnemme yhtenä Lontoon varakkaimmista naapurustoista. Kun kuningaspari William ja Mary sitten ottivat valtakunnan kohtalon käsiinsä vuonna 1689, he päättivät muuttaa Whitehallista Kensingtonin alueelle, sillä Whitehall sijaitsi aivan Thames-joen tuntumassa ja kärsi sen vuoksi suuresti kosteudesta. William näet kärsi pahasta astmasta, eikä kosteus suinkaan ollut hänen terveydelleen sitä parasta lääkettä. Kuningaspari osti Nottingham Housen 20 000 punnan hintaan kesällä 1689, ja määräsivät laajennustyöt heti alkaviksi. Jo muutaman kuukauden sisällä he muuttivatkin uuteen palatsiinsa.

Kensingtonin palatsissa on 10 avaraa huoneistoa ja sen mailla sijaitsee useita huviloita. Alue tunnetaan myös kuningatar Annen valtakaudella rakennetusta kuuluisasta kasvihuoneestaan, Orangerystä, ja kauniista puutarhasta. Nykyään palatsissa siis asuvat kuninkaallisen perheen jäsenistä prinssi Harry, sekä prinssi William vaimonsa Kate Middletonin ja poikansa Georgen kanssa. Vuosien saatossa siellä ovat asustaneet myös esimerkiksi kuningatar Anne, kuningatar Victoria, kuninkaat Yrjö I ja II (George I ja George II), sekä prinssi Charles ja prinsessa Diana.

Mitä Kensingtonin palatsissa voi nähdä ja tehdä?

Jos haluat tutustua Kensingtonin kuninkaalliseen asuntoon, pääset sinne joko bussilla tai metrolla ja mutta joudut kävelemään loppumatkan palatsille saakka. Palatsin alueella sijaitsee kolme porttia, jotka ovat 10 – 20 minuutin kävelymatkan päässä itse rakennuksesta. Vierailijat voivat valita joko Central Line -metrolinjan ja jäädä kyydistä Queenswayn tai Notting Hill Gatesin asemalla, tai District- tai Circle-metrolinjan High Street Kensingtonin asemalle. Bayswater Road -pysäkille pääsee neljällä eri bussilinjalla: 70, 94, 148, 390 ja kuudella High Street Kensingtonin pysäkille: 9, 10, 49, 52, 70 ja 452.

Saavuttuasi Kensingtonin palatsille voit joko kierrellä ihastelemassa jotakin sen useista puutarhoista, käydä katsomassa Kuninkaan portaikkoa (the King’s Staircase), kuljeskella kuningattaren ja kuninkaan huoneistoissa tai tutustua ajankohtaisiin näyttelyihin; ne sisältyvät kaikki lippusi hintaan. Palatsi toivottaa vierailijat tervetulleiksi vuoden jokaisena päivänä, lukuun ottamatta jouluaattoa ja joulupäivää. Lippuja on saatavissa netistä etukäteen, puhelimitse tai Kensingtonin palatsille saavuttaessa.


Kommentit

Kensigton Palace — 2 kommenttia

  1. Asuin itse Lontoossa vuodet 1997 ja 1998,ja kaunis Kensingtonin palatsin puutarha tuli silloin tutuksi mukavana lepopaikkana. Kävin siellä lämpiminä päivinä usein kävelyllä ja kesällä opiskelukavereiden kanssa piknikillä. Muistan edelleen yhden sellaisen kesäpäivän, jolloin palatsilta lähtevän limusiini takapenkillä istui itse prinsessa Diana. Silloin näky oli kuulema suhteellisen tavallinen, asuinhan hän palatsissa. Itselle se oli kuitenkin ainutlaatuinen kokemus, etenkin kun surullinen prinsessa sitten parin kuukauden kuluttua kuoli Pariisissa auto-onnettomuudessa. Muistan kuolemanjälkeisen paikallisten suuren surun ja Kensingtonin porteille kertyneen suunnattoman kukkamäärän.

  2. Voiko Kensingtonin palatsin alueella sitten myös bobgata noita Englannin kuninkaallisia? Heitähän asuu palatsissa tänäänkin, ja ennen ainakin Diana oli kuulema suhteellisen tavallinen näky, toisinaan jopa turistien seassa siellä puutarhan puolella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>