Hintataso

Lontoo on epäilemättä yksi maailman rakastetuimmista ja vierailluimmista kaupungeista, ja turistiparvet lentävätkin sinne lakkaamatta eri puolilta maapalloa. Loistava maine ajaa usein hintatasoa ylöspäin, ja niin on tapahtunut myös Lontoon tapauksessa. Hyvä uutinen Lontoon kohdalla on kuitenkin se, että kaupunki tarjoaa jotakin kaikenlaisille ihmisille ja kaikenpaksuisille lompakoille.

Lontoo omaa niin kalliita kuin keskiluokan alueita, suosittuja turistinähtävyyksiä, etnisiä lähiöitä, mahtavia paikkoja ruokailla ja sammuttaa jano, loistavia iltarientojen vaihtoehtoja ja paljon muuta. Jos olet jo joskus vieraillut Lontoossa, ensimmäinen huomaamasi seikka saattoi hyvinkin olla sen kallis hintataso, etenkin muihin Yhdistyneen kuningaskunnan kolkkiin verrattuna. Voit kuitenkin löytää myös edullisempia vaihtoehtoja, kunhan vain teet hieman markkinatutkimusta ja vaivaudut liikkumaan ympäriinsä. Jos puolestaan aiot lähteä Lontooseen ensimmäistä kertaa elämässäsi tai aiot asettua sinne jostain syystä asumaan, ohessa on lyhyt esittely Lontoon hintatasosta eräiden oleellisten asioiden kohdalla ja siitä, mitä voit odottaa joutuvasi maksamaan.

Kiinteistöt – Aloitamme esittelymme Lontoon kiinteistöjen hintatasosta, joka omaa luultavasti ällistyttävimmän eron muuhun Yhdistyneeseen kuningaskuntaan verrattuna. Muistathan, että monet saapuvat Lontooseen muussakin tarkoituksessa kuin vain viettääkseen siellä päivän tai muutaman. Kaupunkiloman sijaan eräät ihmiset nimittäin muuttavat Lontooseen henkilökohtaisista syistä tai työhönsä liittyen. Antaaksemme sinulle käsityksen siitä, kuinka erilainen Lontoon kiinteistöjen hintataso on muuhun maahan verrattuna, kerrottakoon, että keskimäärin omasta kodista saa pulittaa noin 500 000 £ eli puoli miljoonaa, ja kyseessä on siis vain tuiki tavallisen kiinteistön hinta. Muualla Yhdistyneessä kuningaskunnassa kiinteistöjen hinnat ovat keskimäärin 286 000 £ kieppeillä, eli ero on valtava. Jopa vuokrat ovat järkyttävän korkeat ja suurin osa ihmisistä valitseekin majoituksensa kaukaa Lontoon keskustasta.

Ruoka ja juoma – Mitä ruokaan ja juomaan tulee, hinnat riippuvat suuresti niiden ostopaikasta, mikä puolestaan vaikuttaa pitkälti siihen, kuinka paljon tulet yhteensä niihin rahaa kuluttamaan. Esimerkiksi keskikokoisen leipälimpun ja maitolitran yhteishinta on kunnioitettava 1,88 £, mikä on suunnilleen sama kuin muuallakin maassa. Jos aiot nauttia illallista ravintolassa, maksaa keskilaatuinen ateria normaalisti noin 15 £ henkeä kohden. Jos puolestaan kaipaat hieman laadukkaampaa illalliskokemusta, kolmen ruokalajin ateria kahdelle hengelle maksaa noin 50 £ verran, eikä hinta sisällä juomia. Oluttuopillisen hinta on 4 £ paikkeilla, ollen noin 0,82 £ muun maan tuopillisia kalliimpi.

Liikkuminen – Lontoon valtavasta koosta johtuen joudut etsimään itsellesi tavan liikkua kaupungilla sen nähtävyyksiä katselemassa. Taksimatkan hinnaksi tulee keskimäärin 2,30 £/km, kun taas julkisen liikenteen yhdensuuntainen lippu maksaa noin 2,50 £. Juuri siksi Lontoon joukkoliikennejärjestelmä on erittäin suosittu niin lontoolaisten kuin turistienkin keskuudessa.

Majoitus – Lontoon hotellit nostivat nekin äskettäin hintojaan, ja tällä hetkellä hotelliyön hinta on keskimäärin 127 £ luokkaa, mikä on yli 50 % korkeampi kuin muualla maassa. Voit kuitenkin löytää houkuttelevan hintaisia huoneita jopa Lontoon keskustasta lukuisten netissä toimivien varaussivustojen kautta.