Lontoon upea Royal Albert Hall

Royal Albert Hall, joka tunnetaan myös nimellä ”The Nation’s Village Hall”, on yksi maailman kuuluisimmista konserttisaleista ja taidetaloista ja sijaitsee Lontoon Kensingtonissa. Rakennus isännöi vuosittain yli 350 esitystä aina paikallisista tapahtumista rock-konsertteihin, oopperaan, balettiin ja Cirque du Soleilin kaltaisiin esityksiin. Monet muusikot, kuten The Beatles ja Jay Z ovat esiintyneet rakennuksessa ja itse asiassa Royal Albert Hallissa tarjoutunutta esiintymismahdollisuutta pidetäänkin tavallisesti taiteilijoiden uran huippuhetkenä.

Yleisökierroksia järjestetään päivittäin kello 10.30 ja 15.30 välisenä aikana, keskiviikkoa lukuun ottamatta. Aikataulussa voi kuitenkin olla muutoksia konserttisalin esityksistä riippuen.

Historia

Kuningatar Victoria vihki tämän upean taidetalon käyttöön vuonna 1871 kunnianosoituksena miehelleen, prinssi Albertille. Rakennuksen alkuperäinen nimi oli Royal Albert Hall of Arts and Sciences ja sen innoittajana on itse asiassa toiminut prinssi Albertin Lontoon Hyde Parkissa järjestämä vuoden 1851 maailmannäyttely. Lontoon maailmannäyttelyn jälkeen prinssi Albert ehdotti suuren yleisön valistamiseen tarkoitettujen opetus- ja kulttuurikohteiden rakentamista yhteisnimellä Albertopolis. Royal Albert Hall on yksi kyseisen Albertopoliksen kohteista.

Konserttisali kärsi ensimmäisten vuosiensa aikana suunnattomasta akustiikkaongelmasta, ja jokaisen konsertin riesana oli vahva kaikuminen. Aluksi kupolin alle laitettiin kangasmarkiisi, mutta se ei tuonut ongelmaan varsinaista ratkaisua. Vuonna 1949 markiisi sitten korvattiin katon alle asetetuilla uurretuilla alumiinipaneeleilla, mikä teki akustiikkaan valtavan parannuksen, muttei kuitenkaan tehnyt siitä läheskään täydellistä. Akustiikkaongelma ratkaistiin lopulta vuonna 1969, jolloin sisäkaton alapuolelle asennettiin sarja lasikuituisia akustiikan diffuusiolevyjä.

Rakennus on myös kokenut suurimittaisia peruskorjauksia ja muutoksia, jotta se olisi valmis kohtaamaan tulevaisuuden konserttien ja tapahtumien aiheuttamat vaateet. Tähän mennessä Royal Albert Hall on jo isännöinyt yli 50 000 esitystä ja voit odottaa näkeväsi siellä vielä lukemattomia muitakin upeita tapahtumia.

Arkkitehtuuri

Royal Engineersien eversti H.Y. Darracott Scottin ja kapteeni Francis Fowken suunnitteleman Royal Albert Hallin arkkitehtuuri on saanut vaikutteita antiikin amfiteattereista. Se on rakennettu lähes kokonaan Farehamin punaista tiiltä käyttäen ja koristeltu terrakottalohkoilla. Sen kruunaava lasitettu, majesteettinen kupoli on valmistettu teräksestä ja sen suunnittelusta oli vastuussa Rowland Mason Ordish.

Rakennus on ovaalinmuotoinen, ja sen ulkomitat ovat 83 m x 72,5 m. Vaikka rakennuksen suurin sallittu kapasiteetti katsojamäärässä mitattuna on 5 544, mahtuu sinne tosiasiassa jopa 9 000 katsojaa.

Yksi Royal Albert Hallin erikoisimmista piirteistä on 41 metriä sen yläpuolella kohoava lasista ja raudasta valmistettu kattokupoli, joka on kerrassaan henkeäsalpaava. Rakennuksen ulkopuolella voit myös ihailla ihastuttavaa mosaiikkifriisiä nimeltä ”The Triumph of Arts and Sciences” eli suomeksi Taiteiden ja tieteiden voitto.

Proms-festivaali

BBC Promenade Concerts tunnetaan kotoisammin nimellä The Proms, ja se on konserttisalissa kesäisin kahdeksan viikon jokaisena päivänä järjestettävän vuosittaisten klassisen musiikin konserttien sarja. Konsertit järjestettiin aiemmin Langham Placen Queen’s Hallsissa mutta sen tuhouduttua vuoden 1942 ilmahyökkäysten aikana niiden pitopaikaksi valittiin Royal Albert Hall.

Opetusohjelma

Royal Albert Hall tunnetaan kukoistavasta opetusohjelmastaan, joka kostuu niin opiskelijoille tarkoitetuista koulutuskierroksista kuin yhteisötapahtumista. Voit liittyä Front of House Tour -kierrokselle kokeaksesi konserttisalin dynamiikan ja kiehtovuuden sen valmistautuessa illan esitykseen. Kierrokseen kuuluu vierailu Royal Retiring Roomissa ja kuningattaren yksityisissä huoneissa. Jos matkassasi on lapsia, voitte osallistua Victorian Experience Touriin. Kierrosta johtaa kaksi tilanteeseen sopiviin rooliasuihin pukeutunutta opasta, jotka johdattavat mukanaolijat rakennuksen historiasta kertovalle viihdyttävälle matkalle.

Muut nähtävyydet

Avoimien ovien päivinä rakennuksen pohjakerroksessa on aina jotain mielenkiintoista meneillään. Siellä järjestetään tavallisesti erilaisia näyttelyitä, joissa voi tutustua niin valokuviin kuin vesivärimaalauksiin. Myös Albert Memorialilla seisova prinssi Albertia esittävä pronssipatsas on mielenkiintoinen nähtävyys.