Lontoon Valioliigan jalkapallojoukkueet

Lontoosta löytyy jalkapallofaneille monenlaista katseltavaa. Itse asiassa Lontoo omaa eräitä maailman tunnetuimmista jalkapallojoukkueista, joiden välillä käydään kiivasta taistelua parhaan tittelistä. Useimmiten maan Valioliigassa voi nähdä keskimäärin viisi Lontoota kotinaan pitävää jalkapallojoukkuetta. Valioliiga kaudella 2019/20 saa myös totutulla tavalla paljon mediahuomiota Suomessa, ja se on myös veikkaajien suosikki liiga. Kahden lontoolaisen futisjoukkueen välinen ottelu tai tittelitaistelu saakin herkästi aikaan erityisen sähköisen ilmapiirin. Valioliigan voittajat ovat olleet melko usein lontoolaisia joukkueita. Ohessa kerromme hieman kuudesta lontoolaisesta jalkapallojoukkueesta, joiden peliä voit käydä ihailemassa.

  1. Chelsea – Chelsea on yksi suosituimmista jalkapalloseuroista, joita Lontoossa voi päästä katsomaan. Se on perustettu Fulhamin alueella vuonna 1905 ja tunnetaan lempinimellä ”The Pensioners” ja väriensä vuoksi myös nimellä ”The Blues”. Chelsean jalkapalloseura on onnistunut voittamaan FA-cupin 5 kertaa ja valloittamaan UEFA-voiton kolmesti. Joukkue pelaa Länsi-Lontoossa sijaitsevalla Stamford Bridge -stadionilla, jolle mahtuu 42 000 katsojaa. Jos haluat oppia lontoolaiseen jalkapalloon liittyviä kiehtovia yksityiskohtia, voit vierailla Chelsean museossa. Chelsean kuuluisiin nimiin ovat lukeutuneet Ron Harris, Frank Lampard, Bobby Tambling sekä Didier Drogda.
  2. Arsenal – Arsenal näki päivänvalon vuonna 1886, Royal Arsenalin työntekijöiden toimesta. Seura on pelannut yhtäjaksoisesti Lontoon jalkapallon huippudivisioonassa vuodesta 1919, johon yksikään toinen joukkue ei ole kyennyt. ”The Gunners” eli Tykittäjät ovat onnistuneet voittamaan Ykkösliigan/Valioliigan mestaruuden 13 kertaa ja kaiken kaikkiaan 41 maansa ja 2 Euroopan titteliä. Arsenalin jalkapalloseura on myös yhden ainutlaatuisen ennätyksen haltija, sillä se pelasi koko kauden 2003/2004 häviämättä peliäkään. Muutama vuosi sitten Arsenal muutti upouudelle Emirates-stadionilleen Pohjois-Lontoon Hollowayhin, jolle mahtuu peräti 60 000 katsojaa. Kyseessä on koko Englannin kolmanneksi suurin jalkapallostadion. Arsenalin kuuluisiin pallonpotkijiin ovat lukeutuneet mm. Thierry Henry, David O’Leary, Tony Adams ja Ian Wright.
  3. Tottenham Hotspurs – Monet jalkapallofanit vannovat, että Tottenham Hotspurs on ehdottomasti englantilaisen jalkapallohistorian paras seura. Joukkue tunnetaan myös sellaisilla lempinimillä kuin ”The Spurs” sekä ”The Lilywhites”. Vuonna 1961 se oli myös ensimmäinen englantilainen jalkapallojoukkue, joka onnistui voittamaan merkittävän eurooppalaisen pokaalin. Seura on säilyttänyt erinomaisen maineen voittamalla ainakin yhden pokaalin jokaisella viimeisistä kuudesta vuosikymmenestä. Tottenhamin lisäksi vain Manchester United on onnistunut samaan. Tottenham Hotspursin kotistadion on nimeltään White Hart Lane, ja katsojia sille mahtuu 36 000. Seuran kaikkien aikojen maalintekijöihin lukeutuvat mm. Jimmy Greaves, Bobby Smith ja Martin Chivers.
  4. Brentford – Brentfordin jalkapalloseura, joka tunnetaan laajalti myös nimellä ”The Bees”, pelaa maan Valioliigan alapuolisessa jalkapalloliigassa. Seura on perustettu vuonna 1889 ja on käyttänyt Griffin Parkia kotistadioninaan jo 1900-luvun alkuvuosilta. Joukkueesta tuli suosittu 1930-luvulla, jolloin se voitti silloisen Ykkösliigan (nykyään Valioliiga) kultasijan 6 kertaa peräkkäin. Sen jälkeen se ei ole useinkaan päässyt potkimaan palloa Valioliigaan. Parhaiden maalitykkien joukossa ovat komeilleet mm. Jim Towers, George Francis sekä Jack Holliday.
  5. Fulham – Fulhamin jalkapalloseura on perustettu vuonna 1879, ja se pysyttelee sinnikkäästi edelleen maan Valioliigan johtopaikoilla. Lempinimiin kuuluu ”The Cottagers” sen kotistadionin, Ground Craven Cottagen, mukaan ja peliasun värit ovat antaneet sille nimitykset ”The Whites” sekä ”The Black and White Army”. Fulhamia idetään usein myös Lontoon vanhimpana jalkapallon ammattilaisjoukkueena. Se onnistui voittamaan parhaan sijoituksensa vuoden 2009 Valioliigassa. Fulham on myös lahjoittanut maalleen monia kuuluisia jalkapalloilijoita, kuten Bobby Robsonin ja Haynes Georgen.
  6. West Ham United – West Ham United -jalkapalloseura, lempinimiltään ”The Irons” ja ”The Hammers”, on perustettu vuonna 1895. Se pelasi Boleyn Ground -stadionilla vuodesta 1904 aina vuoteen 2016, jonka alussa se siirtyi Olympiastadionille. Joukkue onnistui voittamaan Eurooppa-cupin vuonna 1965. Lisäksi West Hamin pelaajat vaikuttivat ratkaisevasti Englannin jalkapallomaajoukkueen menestykseen vuoden 1966 Jalkapallon maailmanmestaruuskilpailuissa. Tunnettujen nimien joukkoon ovat lukeutuneet mm. Bobby Moore, Sir Geoff Hurst sekä Martin Petmers, jotka kaikki omaavat legendaarisen maineen jalkapallofanien keskuudessa, onpa näiden suosikkijoukkue mikä tahansa. Tällä hetkellä West Ham pelaa Valioliigassa.