Big Ben

Big Ben. Kello ja kellotorni Lontoon sydämessä.

Big Ben on kello Lontoon keskustassa Westminster Bridgen kupeessa. ”Kello” tarkoittaa kuuluisan tornin sisällä olevaa lyövää isoa kelloa (”bell”), joka ilmoittaa lyönneillään tasatunnista. Tornin sisällä on useita pienempiä kelloja, jotka lyövät neljännestunneittain. Tässä tekstissä käytetään Big Ben nimitystä kokonaisuudesta, joka koostuu sisällä olevista kelloista (bells), kellotaulusta ja itse tornista.

Itse lyövää kelloa tunnetumpi on ulospäin näkyvät kellotaulut (clock). Aikaa näyttäviä kellotauluja on neljä, yksi jokaiseen ilmansuuntaan. Big Ben on maailman suurin neljään suuntaan näkyvä kello. Aikaa se on mitannut koko 150 vuotisen historiansa aikana hyvin tarkasti. Ongelmia on ollut vain muutamia. Viimeinen suunnittelematon seisahdus sattui vuonna 2005, jolloin kello oli pysähdyksissä kokonaista 33 tuntia. Muutamia suunniteltuja huoltoja, joiden yhteydessä kellot on pysäytetty, on tehty senkin jälkeen.

Torni on 96,3 metriä korkea. Kellotaulut ovat noin 55 metrin korkeudessa. Tornin yläosa on valurautaa. Tornissa itsessään ei ole hissiä eikä tornin sisään tehdä turistikierroksia. Tornin ja kellojen tärkein tehtävä onkin näkyä ja kuulua. Ja toimia samalla Lontoon ja koko Brittiläisen imperiumin symboleina.

 


Kommentit

Big Ben — 3 kommenttia

  1. Onko muuten totta, että Big Benkin on hieman kallistunut? Muistaakseni kellotornin vinous liittyy jollakin tavalla siinä lähellä kaivettuun metrotunneliin.

  2. Kyllä vaan, Janita, se Big Ben on hieman kallellaan ja tarkkasilmäinen voi tuon kallistuman jopa havaita. Syynä on tosiaan viereen kaivettu metrotunneli, joka sai maaperän hieman pehmenemään siinä Ison Benin lipeessä. Mitään Pisan tornia brittien ylpeydestä ei varmaan kutenkaan koskaan tule. Kuulitko muuten, että Big Ben on vanhuuttaan alkanut jätättää ja siihen etsitään parannuskeinoa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>