London Aquarium, Lontoon Akvaario

The London Sea Life Aquarium on Lontoon suurin akvaario ja sen keskeinen sijainti tekee siellä vierailusta erityisen helppoa. Se on veikeän hauska vetonaula kaiken ikäisille, mutta luonnollisesti se sopii etenkin lapsille. Akvaariossa asustaa yli 500 eri lajia, mukaan lukien 12 eri hailajia. Näyttelyt ovat interaktiivisia ja jokaisella on oma teemansa.

Akvaarion historiaa

Akvaario avasi ovensa maaliskuussa 1997, eli yli 100 vuotta Lontoon eläintarhasta löytyvää kaupungin vanhinta akvaariota myöhemmin. Akvaario toimii vahvasti niin opetuksen kuin suojeluohjelmien parissa. Vuonna 2008 uudet omistajat tekivät akvaariossa merkittäviä uudistuksia, joihin lukeutuivat vedenalainen tunneli ja haitunnelmainen Shark Walk. Nykyään akvaario on yksi 50 ympäri maailmaa sijaitsevasta Merlin Entertainmentsin Sea Life -akvaarioketjun jäsenestä.

Mitä akvaariossa voi nähdä ja puuhata?

Akvaarion suojissa olevat kokoelmat ja näyttelyt käsittävät eri puolilla maailman vesiä eläviä otuksia, niin äärimmäisen harvinaisia, tuiki tavallisia tai vaaratilanteista pelastettuja yksilöitä. Ylsi Lontoon akvaarion uusimmista ja silti jo suosituimmista nähtävyyksistä on valkokulmapingviinien iloinen yhdyskunta. Pääset tutustumaan pingviinien maailmaan vuorovaikutteisesti, esimerkiksi jäisten altaiden koskettelun ja jäisen tarkkailuluolan kautta.

Toinen akvaarion huippusuosittu nähtävyys ovat sen hait. Sinulle tarjoutuu mahdollisuus päästä tekemään läheistä tuttavuutta useiden hailajien, kuten hietahain, kitaraa muistuttavan helmilapiorauskun (Bowmouth Guitar Shark), sekä mustaevähain. Jos kaipaat jännitystä, tulet palvomaan tarjolla olevaa hain kanssa snorkkelointia. Kuulostaa pelottavalta, mutta ei syytä huoleen, sillä polskuttelet turvallisesti häkin sisällä. Jos päästä vieläkin lähemmäs, mutta pysyä silti kuivana, suosittelen kokeilemaan mahtavaa Shark Walk -lasitunnelia, joka kulkee koko haialtaan halki.

Jos kaipaat haita ystävällisempää seuraa, voit vierailla Ray Lagoonin rauskujen luona. Vaikka rauskut ovatkin läheistä sukua haille, niistä on selvästi mukavampaa olla ihmisten kanssa tekemisissä. Niiden aina utelias luonne myös takaa, että tulet saamaan leikkisän tervetulotoivotuksen.

London Aquariumin rakastetuimpien asukkaiden joukkoon lukeutuvat herttaiset liemikilpikonnat. Lajin nimi jo kertookin, minkä vuoksi se on metsästetty sukupuuton partaalle. Ihmisten valistaminen on avainasiassa, jotteivät nämä kauniit ja muutenkin uskomattomat olennot katoa maailman meristä.

Muita ällistyttäviä London Aquariumissa nähtävillä olevia asukkaita ovat mm. Nemo-kalan kirkkaanväriset vuokkokalaserkut, uhanalaiset kuubankrokotiilit, piraijat, merihevoset, meduusat ja näyttävät korallit.

Lontoon akvaarion ruokinta-ajat tarjoavat ainutlaatuista koettavaa, josta ei kenenkään pidä jäädä paitsi. Pitkin päivää järjestetään useita ruokintahetkiä ja niiden ohessa toteutettavia selostuksia. Kello 11 voit katsella kuinka monijalkaiset veijarit, eli mustekalat, saavat makupalansa.  Kello 11.30 on rauskujen sitten aika saada ruokansa selostuksen kera. Voit esittää Kysymyksiä ja jos olet onnekas, voit jopa päästä avustamaan ruokinnassa. Puolelta päivin, kello 12 siis, suloisille pingviineille tarjoillaan lounasta ja hoitajat kertovat samalla mielenkiintoisia asioita näistä pikkuhepuista. Vierailetpa London Aquariumissa mihin päivän aikaan tahansa, on jollakin sen teema-alueella varmasti ruokinta meneillään.

Sisäänpääsy ja sijainti

London Aquarium on avoinna päivittäin kello 10 – 19. Netistä ennakkoon varattu normaalihintainen aikuistenlippu maksaa noin 22,50 € (18.36 £), ja ovelta ostettuna 26,50 € (21.60 £). 3-15 -vuotiaitten ennakkoon varatut liput maksavat reilut 16 € (13.52 £) ja ovella noin 20 € (15.90 £). Alle 3-vuotiaat pääsevät sisälle ilmaiseksi. Voit myös ostaa perhelipun ennakkoon hintaan 78 € (£63.75) tai ovelta 92 €:lla; sillä pääsevät sisälle kaksi aikuista ja kaksi lasta. Voit myös ostaa etuiluun oikeuttavan Priority-lipun, jolla pääset livahtamaan akvaarion ovesta milloin haluat ja aivan muiden nenän edestä. Aikuiset saavat sellaisen 31 €:lla (25.20 £:lla) ja lapset 24 €:lla (19.50 £:lla).

Sisäänpääsylippujen lisäksi voit ostaa lipun yhteen tai useampaan tarjolla olevaan kokemukseen. Kulissien takainen Behind the Scenes -kiertue maksaa aikuisilta reilut 9 € (7.50 £) ja lapsilta noin 5 € (5 £). Haitten seassa polskuttelu eli Snorkelling With Sharks on kieltämättä hinnakas kokemus, mutta niin uskomaton, että siihen kannattaa törsätä. Aikuiset pääsevät häkkiin noin 153 € (125 £) maksettuaan ja koko perhe 550 €:lla (450 £:lla). Kaikilla alle 14-vuotiailla tulee olla seuranaan joko vanhempi tai muu huoltaja.

London Aquarium sijaitsee keskeisellä paikalla County Hallissa, joka on aivan Thames-joen eteläisellä rantapenkereellä komeilevan London Eye -maailmanpyörän vierellä. Lähimmät metroasemat ovat Westminster ja Waterloo. Lontoon akvaario sijaitsee parlamenttitaloa vastapäisellä pientareella.


Comments

London Aquarium — No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>