Englannin kruunun jalokivet (Crown Jewels) ovat nähtävissä Lontoossa ja juuri Towerin linnassa. Jo ne yksistään ovat syy matkustaa Britanniaan ja tulla Towerin linnaan.

Kruunun jalokiviä säilytetään rakennuksessa, jonka nimi on Jewels House. Se on osa Towerin linnan kokonaisuutta ja sinne ei ole erillistä pääsymaksua. Sinne kuten muihinkin Towerin alueen kohteisiin pääsee samalla pääsymaksulla.

Jewel Housessa saa erillisen kuuntelulaitteen, eräänlaisen oppaan korvikkeen. Jewel Housen läpi kävellään enemmän tai vähemmän ohjatusti. Kruunun jalokivien ohi mennään hitaasti liikkuvalla liukumatolla (siis kuten liukuportaat, mutta kulkeva lattiaa pitkin). Se on oikein hyvä ratkaisu, kukaan ei voi jäädä pitkäksi aikaa yhden esineen eteen.

Kruunun jalokiviin kuuluu useita eri kruunuja (crowns), valtikoita (sceptres) ja miekkoja (swords). Ja niitä pallomaisia esineitä, joista käytetään nimitystä orb.

 

Koh-i-noor-timanttiKruunuihin ja valtikoihin on käytetty satamäärin jalokiviä ja timantteja. Aikoinaan maailman suurin hiottu timantti Cullinan I, on kiinnitetty St Edwardin valtikkaan. Cullinan I on suurin pala yhdeksään jaetusta timantista, joka Suomessa tunnetaan Afrikan tähti nimellä. Myös Cullinan II, joka on maailman neljänneksi suurin hiottu timantti, on osa kruunun jalokiviä.

Jalokivistä ehkä kaikkein tunnetuin on Koh-i-Noor. Se on myös ollut omana aikanaan maailman suurin timantti. Timantti on peräisin Intiasta. Nimi Koh-i-Noor on hindiä ja tarkoittaa ”valon vuorta”. Intialaiset ja pakistanilaiset ovat vuoron perään vaatineet timantin palauttamista. Britit ovat tylysti todenneet, että jos yhdelle antaa periksi, niin kohta on koko British Museum tyhjänä. Mitähän siihen voi muuta sanoa, kuin että British Museum sijaitsee oikein hyvällä paikalla ja rakennukselle löytyy varmaan paljon muutakin käyttöä.

 


Kommentit

Kruunun jalokivet — 3 kommenttia

  1. Lasten suusta sen totuuden kuulee!Olin juuri viime viikon perheeni kanssa Lontoossa ja pakkohan siellä Towerin linnassakin oli käydä. Mukanamme olleet lapset tuumailivat noista kruununjalokivistä, että ”Kivoja koruja, tollaisilla mekin voitaisiin leikkiä pihalla prinsessaa…”. Selitin sitten tytöille, että kyseisillä koruilla ei tosiaankaan uskaltaisi mennä meidän taloyhtiön pihalle leikkimään, sillä ne ovat kamalan arvokkaita. Kerroin myös esimerkiksi Koh-i-Noorin tarinan ja heidän mielestään timantti olisi pitänyt palauttaa Intiaan sen sijaan, että se nyt kiikkuisi brittien helyissä. He eivät myöskään voineet ymmärtää,miksi maailman suurin timantti, Afrikan tähti, leikattiin pienemmiksi…samaa jäin itsekin pohtimaan!

  2. Itsellä taas tuli kruunun jalokivistä mieleen uuden Sherlock Holmes -sarjan jakso, jossa ilkeä Moriarty linnoittautui niitä suojelevaan rakennukseen ja istui lopulta valtaistuimella kruunu päässä ja valtikka kädessä. Turvallisuudesta huolehditaan tänään varsin mallikkaasti, ettei valtakunta ja kuningatar tule nolatuiksi, jos helyt yhtäkkiö katoaisivat.

  3. Nämä kruunun jalokivet ovat häpeäpilkku koko Euroopan siirtomaavallan historialle. Olisiko Britannian ja muiden Euroopan maiden aika maksaa velkaa? Jos minä olisin ollut Meghanin housuissa, en olisi laittanut päähäni ryöstettyjä timantteja. Meghan, pistä sitä alustatavaraa myyntiin, kohteita löytyy, please!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>