Churchill War Rooms

Winston Spencer Churchill syntyi vuonna 1874 Marlborough’n herttuaperheeseen, joka on osa jaloa Spencerin sukuhaaraa. Hänen toisen maailmansodan aikana osoittamansa johtamistaidot tekivät Churchillistä 1900-luvun suurimman johtohahmon. Hallituksen kanslian (the Cabinet) komentokeskus tarjosi toisen maailmansodan aikaan Yhdistyneiden kuningaskuntien hallituksen ytimelle sen kaipaaman huippusalaisen päämajan. Vuonna 1938 White Hall -rakennus valittiin komentokeskuksen sijaintipaikaksi. Vuosien 1940 – 1945 välillä monet sodan kannalta tärkeät miehet ja naiset viettivät siellä suurimman osan päivästään.

Juuri samaiset sotabunkkerit pelastivat Churchillin ja hänen henkilöstönsä toisen maailmansodan aikana. Nämä historialliset huoneet todistivat sodan strategioita ja suunnitteluvaiheita. Churchill War Rooms -museo on osa Lontoon Imperial War Museumia (IWM:ää). Toisen maailmansodan aikaan joukko kellarikerroksen huoneita palveli komentokeskuksena ja yksi niistä on Churchill War Room, joka annettiin tuolloin silloisen pääministerin, Winston Churchillin, käyttöön. Ensimmäisen maailmansodan nostattaman ilmahyökkäysten pelon vuoksi Britannia alkoi käyttää kellarikerroksia toimistotiloina, jotta kuolonuhreilta vältyttäisiin. Kyseisistä kellaritiloista löytyi mahdollisuus suorittaa radiolähetyksiä ja niissä oli myös karttahuone ja ilmastointi, jotta ministerit ja armeijan henkilökunta voisivat neuvotella strategioista. Uusi Public Office Building valittiin kyseisen komentokeskuksen sijoituspaikaksi, koska se oli teräsrakenteet ja suuret kellaritilat omaava vahva rakennus. Komentokeskus avattiin täysilaajuiseen käyttöönsä 27. elokuuta 1939, viikkoa ennen kuin Britannia julisti sodan Saksaa vastaan. Hallituksen kanslian komentokeskus toimi ympäri vuorokauden aina 16. elokuuta 1945 saakka. Vuonna 1984 Imperial War Museum avasi komentokeskuksen yleisölle, ja vuonna 2005 kuningatar avasi Churchill War Roomin tilat, joissa vieraili voi tutustua legendaarisen pääministeri Winston Churchillin elämään.

Komentokeskuksen käyttövuosien aikana kaksi sen huoneista oli erityisen merkittävässä asemassa. Yksi niistä oli karttahuone eli Map Room, jossa armeijan, laivaston ja ilmavoimien henkilöstö vieraili tiuhaan raportoimassa pääministerille uutisiaan. Toinen puolestaan oli hallituksen kanslian kokoushuone eli Cabinet Room, jossa kaikki ministerit, pääministeri mukaan lukien, neuvottelivat asialistastaan ja suunnittelivat jatkotoimia. Churchillin toimiston makuuhuoneessa sijaitsi BBC:n yleislähetyslaitteisto ja sotavuosina hän tekikin tiloista neljä lähetystä. Churchill nukkui vain harvoin kellarikerroksessa, vaikka hänen toimistonsa oli sisustettu myös sängyllä. Tavallisesti hän nukkui mieluummin uuden Public Offices -rakennuksen huoneistossa, joka sijaitsi aivan hallituksen kanslia komentokeskuksen eli Cabinet War Roomsin yläpuolella. Hänen tyttärensä nukkui usein rouva Churchillille omistetussa komentokeskuksen huoneessa. Churchill War Rooms -museo sisältää monia pääministerin persoonallisuudesta ja hänen mieltymyksistään kertovia esineitä. Niihin lukeutuvat esimerkiksi hänen lapsuudessaan käyttämä helistin ja Churchillin 80-vuotispäivistä kertova piirustus sekä monet muut esineet.

Tänään voit kurkistaa historiaan vierailemalla tässä museossa ja oppia, mitkä asiat saivat Saksan lopulta polvistumaan Britannian edessä. Kartat, dokumentit, kaaviot ja värikoodatut puhelimet todistavat kaikki osaltaan suuresta ja merkittävästä historiasta. Transatlantic Telephone Room todisti Churchillin ja Yhdysvaltojen presidentti Rooseveltin välisiä, Atlantin ylitse suoritettuja salaisia keskusteluita.