Kolme Lontoon loistavimmista teattereista

Kun ihmiset ajattelevat romanttisia, kulttuurillisesti monipuolisia ja historiallisia kaupunkeja, Lontoo ei jostain kumman syystä nouse malliesimerkkinä heidän mieleensä. Lontoo on kuitenkin kansallista kulttuuria ja perinteitä pursuava kaupunki, ja yksi maapalloamme suosituimmista kaupunkikohteista. Vuosittain Lontooseen saapuukin pilvin pimein ihmisiä, jotka tahtovat nähdä kaupungin tarjoamia historiallisia nähtävyyksiä ja maamerkkejä, kuten Big Benin, Towerin sillan, London Eye -maailmanpyörän ja Westminsterin palatsina tunnetun parlamenttitalon. Toinen syy, joka onnistuu houkuttelemaan niin monet ihmiset vierailulle tähän fantastiseen kaupunkiin, on yksinkertaisesti se, että Lontoo voi ylpeillä eräillä koko maailman loistavimmista teattereista ja teatteriesityksistä. Jos taide on lähellä sydäntäsi, etkä voi keksiä parempaa tapaa illanvietolle kuin suosikkinäytelmästäsi tai -musikaalistasi nauttiminen tilavan teatterin mukavalta istuimelta, on tämä artikkeli tarkoitettu juuri sinulle.  Tutustumme nimittäin seuraavassa muutamiin vinkkeihin ja neuvoihin, joilla löydät liput lempiesityksiisi, sekä näiden loistavia näytöksiä isännöiviin historiallisiin rakennuksiin. Ensi alkuun esittelemme kolme Lontoon loistavimmista teattereista.

The Lyceum theatre – Tämä maailmankuulussa Lontoon West Endissä sijaitseva 2 100 katsojan teatteri on kutsunut Wellington Streetiä kodikseen jo vuodesta 1765. Alkujaan nykyinen teatteri tosin oli sirkus, ja vuosien 1816 ja 1830 välillä rakennus toimi Englannin oopperatalona.  Lähes heti sen jälkeen rakennusta kohtasi tulipalo, jonka seurauksena se oli pystytettävä uudelleen vuonna 1834. Sittemmin rakennus toimi teatterina suurimman osan ajasta aina vuoteen 1939, jolloin se oli vähällä joutua puretuksi. Se kuitenkin pelastettiin moiselta kohtalolta ja jatkoi toimintaansa vuoteen 1986, jolloin sen ovet suljettiin. Teatteria ei kuitenkaan suljettu pitkäksi aikaa, sillä jo 10 vuotta myöhemmin se avattiin uudelleen, ja siitä lähtien Lyceum-teatteri on ollut suositumpi kuin koskaan aiemmin. Eräs Lyceumin vetonauloista on varmasti se, että teatteri on tänäänkin huippusuositun ja kriitikoidenkin ylistämän, jo 15. kautta esitettävän, Leijonakuninkaan (The Lion Kingin) koti.  Muutama vuosikymmen sitten teatteri toimi myös popkonserttien ja TV- ohjelmien suosittuna areenana.

London Palladium – Vuonna 1910 avattua Palladium-teatteria monet pitävät planeettamme kuuluisimpana varieteeteatterina, lähinnä siksi, että Palladium on isännöinyt useampia Royal Variety -esityksiä kuin yksikään muu maailman teatteri. Eikä siinä kaikki, sillä juuri Palladiumissa tapahtuivat esimerkiksi Bob Hopen ja Frank Sinatran valtavan suositut Lontoon ensiesiintymiset. Eräät teatterin suosituimmista musikaaleista ovat olleet Ian Flemingin Chitty Chitty Bang Bang, ja Andrew Lloyd Webberin & Tim Ricen yhteistyö, Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat, samoin kuin The Sound of Music. Palladium-teatteri sijaitsee Oxford Streetin varrella.

 

The Soho Theatre – The Soho Theatre Companyn perustivat Fred Proude ja Verity Bargate varsinaisesti jo vuonna 1969, vaikkei sillä ollutkaan pysyvää kotia ennen vuotta 2000, jolloin se avasi ovensa Dean Streetillä. Kyseessä oli muuten aivan ensimmäinen maan kansallisilla lottovaroilla rakennettu teatteri, ja se keräsikin nopeasti itselleen maineen toisilleen varsin erilaisten tyylilajien kotina; niin komediaa, kabareeta, teatteria kuin kirjailijatapahtumia järjestettiin sen suojissa.  Myös joukko stand up -koomikkoja, joiden joukosta löytyy muun muassa Jimmy Carr, esiintyy teatterissa säännöllisesti. Yksi Soho Theatren merkittävimmistä näyttämöesityksistä on ollut Toby Youngin lahjakkuutta tihkuva How to Lose Friends and Alienate People.

Vinkkejä lippujen ostoon – Lontoossa sijaitsee niin monta teatteria, että jo niiden pelkän lukumäärän pitäisi kertoa, kuinka suosittua teatteri tässä mahtavassa kaupungissa oikein on. Lontoosta löytyy näytöksiä aivan joka lähtöön ja jokaiseen makuun. Haluatpa sitten nauttia äskettäin ensi-iltansa nähneestä näytelmästä, kuten Jersey Boys, tai historian pisimpään pyörineen näytelmän Hiirenloukun (The Mousetrap) kaltaisesta klassikosta, voit vaikka laittaa pääsi pantiksi, että jokin Lontoon teattereista täyttää toiveesi. Juuri samaisesta syystä haluamasi näytöksen liput saattavat kuitenkin olla kiven alla, ja erittäin kalliita!

–          Loistava tapa säästää teatterilippujen hinnoissa on ostaa London Theatre Passport (eli Lontoon teatteripassi), jolla voit valita päivän rajallisesta näytösvalikosta ne haluamasi, ja kaikki alennettuun hintaan.

–          Toinen hyvä vinkki on käyttää Viatorin sivustoa. Viator on siitä mukava yritys, että se auttaa sinua säästämään rahaa suurenmoisen näytösvalikoimansa osalta. Viatorin valikoimasta löytyvät eräät Lontoon suosituimmat huippunäytökset, ja sivustolla toimii ”alhaisen hinnan” takuu.

–          TKTS Half Price Ticket Booth on Leicesterin aukiolta löytyvä lippukioski, joka myy Lontoon teattereiden puolesta lippuja puoleen hintaan, samoin kuin muita tarjoushintaisia lippuja. Jos sinulla on onni myötä, voit löytää janoamasi lipun saman päivän näytökseen tai jopa kaksi viikkoa ennakkoon.

–          West Endin näytösten osalta kannattaa kokeilla onnea timeout.com/tickets ja lastminute.com -sivustoilla, sillä ne tarjoavat toisinaan anteliaita tarjoushintoja.


Kommentit

Teatterit — 2 kommenttia

  1. Kiitoksia mukavasta teatteriesittelystä, Lontoo on itselleni ollut jo useaan kertaan teatterielämysten kautta ikimuistettava. Tarjontaa on kautta vuoden laidasta laitaan, joten voit takuulla valita niin Shakespearea kuin uunituoreita kappaleitakin. Lippujen suhteen suosittelen tosiaan kokeilemaan jotakin yllämainituista konsteista, etenkin jollet ole turhan nirso näytelmien suhteen. Jos puolestaan metsästät tiettyä esitystä, kannattaa lippujen etsiminen aloittaa jo mahdollisimman paljon ennen matkaa. Vanhojen ihanien teattereiden miljöö on jo sellaisenaan varsinainen kokemus ja nähtävyys.

  2. Lontoon teatterimatkasta tulee täydellinen vain, jos liput on jo ennakkoon tilattu ja maksettu. Ainakin tunnettuja näytelmiä ei pääse katsomaan, jollei ole osannut ostaa lippujaan netistä jo hyvissä ajoin, usein kuukausia etukäteen. Ne nimittäin viedään käsistä hetkessä, ja vain huippuonnekkaat voivat löytää viime hetken lippuja esimerkiksi Hiirenloukkua katsomaan. Pimeiltä markkinoilta lippuja niihinkin on saatavilla, mutta hinnat ovat aivan hävyttömän korkeat, joten enpä voi suositella. Matka ja sen anti kannattaa siis aina suunnitella mahdollisimman aikaisin. Äkkilähdön tapauksessa voi sitten tyytyä katsomaan mitä tahansa näytelmää, jonka juoni tuntuu mielenkiintoiselta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>