Lontoon TaxiLontoo on paitsi kuuluisa metrosta niin myös takseistaan. Lontoon taksiliikenne on tiukasti valvottua ja säädeltyä. Säätely ulottuu paitsi tiukkoihin vaatimuksiin kuljettajan ajotaidoista niin myös itse ajoneuvoon. Käytännässä kaikki Lontoon taksit ovat erikoisvalmisteisia. Turistille tämä sopii oikein hyvin, taksin tunnistaa liikenteen seasta varmasti.

Taksiluvan saaminen Lontoossa ei ole ihan helppoa. Kuljettajakokelaan pitää tuntea ydinkeskustan kadut, paikat ja nähtävyydet läpikotaisin ja lähialueetkin yleisellä tasolla. Näiden niin kutsuttujen ”Green badge” kuljettajien on tunnettava Lontoon noin 10 kilometrin säteellä keskustasta. Alue ei ole vallan pieni. Kuljettajan pitää osata kertoa matkareitti kahden pisteen välillä tuolla alueella. Lisäksi on tunnettava suuri määrä julkisia paikkoja. Paikoista käytetään nimitystä ”point” ja niitä on tuhansia ydinkeskustan alueella. Tietää kun pitää mm kaikki hotellit, koulut, virastot, urheilupaikat, teatterit, museot, jne. Näitä ja monia muitakin asioita kuulustellaan sekä suullisesti, että kirjallisesti. Vaadittujen asioiden oppimiseen menee yleensä pari kolme vuotta. Sitten pääsee ajamaan.

Asiakkaana on helpompaa. Kuljettaja tietää takuulla miten pääsee lyhintä reittiä haluamaasi osoitteeseen tai paikkaan juuri siihen kellonaikaan. Hinnaltaan Lontoon taksi ei luonnollisesti ole halvimmasta päästä. Minimiveloitus on £2.20. Kilometriveloitus riippuu kellonajasta, auton nopeudesta ja ajetusta matkasta. Aivan kuten Suomessa. Keskimääräinen hinta päiväaikaan on reilu 2 puntaa kilometriltä. Tarkkaan ottaen veloitus on 20p aina, kun on ajettu 140 metriä tai 30 sekuntia. Kun 16 puntaa on täynnä, niin 1/5 punnalla saa enää 100 metriä tai 21 sekuntia. Ilta-, yö- ja viikonlopputariffit ovat vähän korkeammat.

Virallisten taksien lisäksi voi esimerkiksi hotellista tilattaessa saada muunkinlaisen kyydin kuin taksin. Varsinkin lentokenttäkuljetuksia tehdään siirtolaisvoimin. Matkan hinta sovitaan silloin etukäteen ja kuljettaja ajaa navigaattorin avulla perille. Hotellin tai taksioperaattorin kautta tilattavaan epäviralliseen kyytiin voi melko turvallisesti nousta. Ne tunnetaan yleensä nimellä minicab tai private hired vehicle. Tällainen kyyti on tilattava etukäteen. Muuten epävirallisia takseja kannattaa välttää. Virallisen taksin tunnistaa jo siitä, että ne ovat erityisvalmisteisia ajoneuvoja. Tämä automerkki tunnetaan yleensä nimellä London Taxi (kuvassa TX4 malli). Virallinen taksi ei koskaan houkuttele asiakkaita kyytiin. Epävirallista taksia kannattaa välttää ihan siitä syystä, että tyypit ovat jo lähtökohtaisesti rikoksen poluilla.


Kommentit

Taksi — 2 kommenttia

  1. Vaikka Lontoon kuuluisan taksin eli cabin kyydissä jokaisen tulisi matkustaa edes kerran kokeakseen sen sisätilojen ainutlaatuisen ilmapiirin, en kuitenkaan suosittele ottamaan taksia Heathrow’n lentosemalta keskustaan. Matkan hinnaksi voi silloin tulla yli 90 puntaa! Paras vaihtoehto suhteellisen kevyiden matkatavaroiden kanssa matkustettaessa on metro, ja sen sininen Piccadilly Line, jolla pääsee keskustaan noin 6 punnalla. Toisinaan metrojunat ovat kuitenkin täpötäysiä ja matkaankin kuluu aikaa, sillä pysähdyksiä on reitin varrella paljon. Toinen suosittu vaihtoehto on ottaa Heathrow Express -juna, jolla pääsee keskustaan noin 20 minuutissa ja lipun saa noin 19 punnalla (lapset saavat 50 % alennusta).

  2. Taksimatkat on Lontoossa(kin) hävyttömän kallista lystiä, joten suosittelen välttämään. Muutaman kilsan matkasta joutuu pulittamaan maltaita, jotka voisi käyttää johonkin mukavampaankin. Yöaikaan kuitenkin sääntöön voi tehdä poikkeuksen, ihan turvallisuussyistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>