Lontoon historia on lähes yhtä pitkä kuin ajanlaskumme. Roomalaiset perustivat kaupungin tai oikeammin varuskunnan noin vuonna 43. Kaupungin esihistoria ja asutus Thames joen ympäristössä ulottuu toki vieläkin pidemmälle. Joki on ollut kulkuväylä sekä sisämaahan että merelle ja myös tärkeä ravinnon lähde esihistoriallisella ajalla.

Roomalaisten aika

Roomalaiset olivat ensimmäiset jotka kesyttivät Thames joen, joka oli ”liian suuri ja voimakas kahlattavaksi yli”. Roomalaiset sotilaat rakensivat joen yli ensimmäisen sillan vuoden 50 paikkeilla. Viiden vuoden kuluttua yksinkertainen (todennäköisesti ponttonimainen) silta korvattiin vahvemmalla pilareista rakennetulla sillalla. Se kesti myös viisi vuotta ja tuhoutui kapinassa. Seuraava silta rakennettiin kapinan kukistamisen jälkeen yhdessä kaupungin muurien kanssa ja se kesti koko Rooman valtakauden ajan.

Keskiaika

Rooman valtakunta luhistui ja roomalaiset jättivät Lontoon vuoden 410 jkr paikkeilla. Roomalaiset ehtivät olla Lontoossa lähes 400 vuotta. Kun vakituista armeijaa ei enää ollut kaupunkia suojaamassa, joutui Lontoo useiden ympäröivien heimojen valloittamaksi. Kaupunki ja Rooman aikaiset rakennukset pääsivät rapistumaan. Vasta 500-luvun lopulla kaupunki alkoi jälleen kukoistaa. Kristinuskon levitessä Englantiin, sinne rakennettiin useita kirkollisia rakennuksia. Näistä merkittävin lienee 600-luvun alussa rakennettu St. Paul’s Cathedral.
Viikingit tekivät hyökkäysyrityksiä Lontooseen 900- ja 1000-luvuilla ryöstäen ja hävittäen kaupungin ympäristöä. Käännekohta Lontoon historiassa tapahtui kun Normannit hyökkäsivät Englantiin. Wilhelm Valloittaja (William the Conqueror) valloitti ja hävitti alueita Lontoon ympäriltä. Lontoon hän säästi hävitykseltä. Lontoon asukkaat suostuivat hänen vaatimuksiinsa ja hän nousi kuninkaaksi.

Uusi aika

Wilhelm valloittaja oli viimeinen Englannin valloittaja ja maan ensimmäinen kuningas. Uudella ajalla Britannia nousi purjelaivojen rakennustaidon ansiosta maailman merien valtiaaksi. 1800-luvun lopulla Brittiläinen imperiumi oli suurimmillaan. Lähes puolta maapalloa hallittiin Lontoosta käsin. Itä-Intian kauppakomppaniat kuljettivat eksoottista tuontitavaraa Aasiasta. Tee vakiintui brittien kansallisjuomaksi. Lontoo oli maailman ehdoton keskipiste ja läntisen maailman suurin kaupunki. Maailman suurin kaupunki Lontoo oli 1800-luvun alkupuolelta 1920-luvulle asti.

1900-luku

Maailmansodan ja Pohjois-Amerikan teollistumisen seurauksena Lontoon menetti johtavan asemansa anglosaksisen kulttuurin johtotähtenä. Tavaravirrat edistyneiden tuotteiden osalta kääntyi toiseen suuntaan. Lontoo otti ensimmäisenä vastaan uudet virtaukset Yhdysvalloista ja sitä kautta ne levisivät aina muualle Eurooppaan.

Toinen maailmansota oli Lontoolle raskasta aikaa. Kaupunkia pommitettiin saksalaisten toimesta sodan alusta lähtien. Sodan lopussa kaupunki sai vielä kokea V1 raketeilla ja V2 ohjuksilla tehdyt hyökkäykset. Kaupunki toipui sodasta nopeasti ja 1948 Lontoossa järjestettiin ensimmäiset olympiakisat toisen maailmasodan jälkeen. Edelliset olympialaiset oli järjestetty Lontoossa viimeksi 1908.

Lontoo nykyään

Lontoossa on nykyään enemmän asukkaita kuin koskaan. Kaupungin väkiluku on vähän yli 7 miljoonaa ja se on Euroopan Unionin suurin kaupunki. Euroopassa suurempia kaupunkeja ei ole muita kuin Moskova (9 miljoonaa). Maailmantilastoissa Lontoo sijoittuu 18. suurimmaksi.

Kesällä 2012 kaupungissa järjestettiin taas olympiakisat. Ne olivat siten jo kolmannet kesäkisat kaupungissa. Missään muualla ei ole järjestetty kisoja niin usein. Kaupunkia pidettiin ihanteellisena paikkana kisoille mm siksi, että siellä suorituspaikat ovat suurimmaksi osaksi olemassa. Kaikki mitä piti rakentaa lisää, jäi pysyvään käyttöön. Lisäksi Lontoon majoituskapasiteetti riittää mainiosti ottamaan vastaan suurenkin vierasjoukon.


Sopivan hotellin etsiminen Lontoosta on työlästä. Mikä on paras hotelli Lontoossa sinun näkökulmastasi? Onko se edullisin hinnaltaan vai ratkaiseeko sijainti? Tarjonta on aika runsas eli löydät varmasti etsimäsi. Vaihtoehtoja on vain niin paljon.


Kommentit

Historia — 1 kommentti

  1. Vau, todella kiva lukea lyhty ja selkeä historiikki Lontoosta! En tavallisesti jaksa noita pitkävetisiä historia-osioita lukea, mutta onneksi tein tällä kertaa poikkeuksen. Muistan kyllä joskus kuulleeni roomalaisten seikkailleen Britanniassakin sakka, mutta myönnän, etten tiennyt heidän olleen Lontoon perustajia. No, tulihan paikattua taas yksi aukko sivistyksessä, koulussa historia ei ollut niitä vahvimpia aineitani. Kiitoksia sujuvasta tekstistä, joka on sekä opettavaista että humoristista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>